Početak dijaloga za kreiranje modela Novosadskog volonterskog servisa

Објављено у категорији: Вести

 

 Realizacija projekta Novosadskog volonterskog servisa, koji u partnerstvu realizuju Fondacija „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“ i Omladinski savez udruženja “Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS“, započeta je održavanjem okruglih stolova na temu analize modela lokalnog volonterskog servisa i konsultacija u skladu sa iskustvima u volontiranju u institucijama i organizacijama Novog Sada.

Prvi okrugli sto na temu ’’mladi’’ održan je u ponedeljak 23. oktobra 2017. godine, a prisustvovali su predstavnici relevantnih institucija i organizacija koji se bave omladinskim aktivizmom: volonteri, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, srednjih i viših škola, Kancelarije za mlade (Irig, Temerin, Novi Sad), Doma zdravlja Novi Sad i udruženja mladih i za mlade iz Novog Sada. Uz aktivno učešće u diskusiji, učesnici su pozdravili osnovnu ideju kreiranja novosadskog volonterskog servisa i dali sugestije na predloženi model.

Okrugli stolovi su organizovani sa ciljem razmene iskustava, analize pozitivne i negativne prakse volontiranja, i prikupljanja sugestija i saveta za kreiranje unapređenog predloženog modela. Raspored održavanja preostalih okruglih stolova: 2. Tema – kultura, 25. oktobra 2017. u Plavoj sali Skupštine Grada od 13:00 do 15:00h; Tema – sport 30. oktobar u SKC Fabrika od 11:00 do 13:00h; Zdravstvo i socijalna zaštita 31. oktobar 2017. u SKC Fabrika od 11:00 do 13:00h; Zaštita životne sredine 3. novembar 2017. u Plavoj sali Skupštine Grada od 13:00 do 15:00h.

Cilj Fondacije „Novi Sad 2021- EPK“, pored uključivanja svih građana u realizaciju projekta EPK, jeste i podizanje svesti o značaju volonterskog rada i benefitima koji se ostvaruju na ovaj način: sticanje radnih navika, neprocenjivo iskustvo koje se i formalno potvrđuje, neophodna radna praksa za sve koji započinju svoj radni vek, upoznavanje i povezivanje koje ostaje za ceo život, a na posletku i satisfakcija kroz lično samoostvarenje i doprinos nekom višem cilju.

Оставите одговор