Почео пројекат „Мој крај“

Објављено у категорији: Вести

Културни центар Новог Сада као носилац пројекта добијања кандидатуре за Европску престоницу културе 2020. године, организовао је први у низу програма који треба да укључе све грађане у осмишљавању бољег и квалитетнијег начина живота, унапређења околине и толеранције. Пројекат носи назив „Мој крај“ и намењен је управо подстицању грађана у побољшању основне културе – културе живљења. За време трајања програма, од ове седмице до 17. септембра, на различитим локацијама у граду, постављене су табле на којима грађани могу да напишу шта желе да промене у свом крају.

Овакве табле су постављене на Детелинари – угао Корнелија Станковића и Илија Бирчанина, на Новом насељу – плато испред Робне куће, код аутобуске станице – Булевар Јована Дучића, на Лиман 3 код улаза у Лимански парк код чесме, угао Народног фронта и Шекспирове, на Клиси – испред Месне заједнице у Савској улици, у Петроварадину – код Пијаце, на Грбавици – угао Пушкинове и Војвођанске, као и у Сремској Каменици – Змај Јовин трг, код станице.

– Ово је само прва фаза пројекта „Мој крај“. Трудићемо се да у будућности овакве табле поставимо и у другим деловима града како би сви грађани могли да учествују. Волонтери крај табле дежурају двократно, четири сата током преподнева, као и после подне. Табле се свако вече фотографишу. На крају ћемо све жеље грађана анализирати, маркирати њихове предлоге и доставити их надлежним предузећима или установама у граду – истакао је на конференцији за новинаре Дарко Полић, координатор пројекта „Мој крај“ у оквиру иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године. Полић истиче да је најважније скренути пажњу грађана да и сами могу да утичу на развој урбане културе и да је то основа за побољшање квалитета живота.

Ове, као и наредне две седмице 40 волонтера учествују у пројекту. Они ће анимирати суграђане да напишу на табли коју би они промену урадили у свом крају. Европска престоница културе је највећи пројекат Европске уније у области културе. Престижна титула се додељује од 1985. године, а 2020. ће по први пут бити доступна и градовима из земаља кандидата за чланство у Европској унији.

– Желим да се уклоне пси луталице са улица; Отварање азила за животиње је преко потребно; Подржати отварање ИН ДООР скејт парка; Проширити дечје игралиште у Лиманском парку; Поставити више подземних контејнера у граду уопште… – само су неки од записаних предлога грађана већ првог дана пројекта „Мој крај“.

Оставите одговор