Počeli dogovori za realizaciju projekta „Zona 021“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Pripremajući se temeljno tokom kandidature za Evropsku prestonicu kulture i izradu aplikacione knjige, tzv. bid book-a, tim „Novi Sad 2021“ sačinio je originalan i kreativan program pod nazivom „Za nove mostove“. Deo aplikacije čini i segment „Zona 021“, a osnovna ideja je da u pripremi projekata, koji će biti realizovani u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonice kulture 2021. godine, uključi i susedne partnerske opštine Sremske Karlovce, Irig i Beočin koje se nalaze na levoj obali Dunava i povezuju urbano jezgro Novog Sada i planinu Frušku Goru u jedinstvenu geografsku, istorijsku i duhovnu celinu.

Opština Sremski Karlovci

 

Kako je navedeno u bid book-u, ideja je oživljavanje evropskog građanskog nasleđa XVIII i XIX veka u Srbiji kroz projekat „Gradska pozornica“ koji bi u Sremskim Karlovcima trebalo da oživi duh tog doba. Namera je da se kroz dramske, muzičke i literarne događaje, oživljavanje starih zanata, edukativne, ekološke i druge sadržaje pokrenu veliki potencijali Sremskih Karlovaca za razvoj kulturnog turizma. Jedna od glavnih planiranih aktivnosti je regenerisanje javnih prostora, a u Sremskim Karlovcima plan je da se uz pomoć stručnjaka obnovi kulturna stanica u starom gradskom bioskopu, koja bi trebalo da postane centar kulture i to ne samo u toj varošici. Takođe, i jedan od glavnih projekata Kapela mira održaće se u Sremskim Karlovcima, dovodeći evropsku kulturnu elitu u varošicu od svega 9.000 stanovnika. 

Opština Irig

 

Irig je kao središte vinske regije oduvek privlačio pažnju trgovaca, ali je bio i stecište pesnika i književnika. Između ostalog, planirano je pokretanje projekta Otvoreno pozorište koji predviđa stvaranje pozorišne scene sa predstavama za decu na otvorenom. Pored toga, zanimljiva je i ideja da se realizuju programi pod nazivom „Ko vas šiša“ koji opisuje život ser Džona Smita pronalazača mašinice za šišanje poreklom iz Iriga, zatim „Vinske priče“ o vinu po kome je ova varošica poznata i van granica naše zemlje, kao i „Košarkaške priče“ posvećene Nebojši Popoviću, meštaninu Iriga koji je postigao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava.

Opština Beočin

 

Realizacija četvorogodišnjeg projekta Kultura u službi razvoja interkulturalnosti i ekonomskog osnaživanja lokalne zajednice, koji bi trebalo da se realizuje u Beočinu, ukoliko se obezbede uslovi, obuhvatio bi likovne kolonije i kreativni pristup u menjanju eksterijera ovog sivog industrijskog gradića, sa željom da se izgradi novi imidž varošice kao turističkog i kulturnog centra u okviru Fruškogorske rute. Poseban program trebalo bi da bude posvećen malom selu u ovoj opštini – Banoštoru.
Zato su i među prvim sastancima, nakon formiranja fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, predstavnici Fondacije – direktor Nemanja Milenković i člana UO Fondacije dr Darko Polić – imali upravo sa predsednicima opština i njihovim saradnicima u Sremskim Karlovcima, Irigu i Beočinu. Tokom tih susreta još jednom je predstavljen koncept projekta i razgovarano o modelima saradnje kako bi što spremnije dočekali 2021. godinu u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Ostavite odgovor