Počeli Dani Pečuja u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

Svečanim prijemom u Gradskoj kući, otvaranjem Izložbe „Život Pečuja“ u Novosadskom pozorištu i koncertom vokalne grupe „Vivát Bacchus“ uz degustaciju pečujsko-vilanjskih vina na Ribarcu, juče je počela trodnevna manifestacija Dani Pečuja u Novom Sadu. Manifestaciju su priredili Fondacija „Novi Sad 2021“ i grad Pečuj, grad-pobratim Novog Sada i grad koji je 2010. godine bio Evropska prestonica kulture.
Domaćin gostima iz Pečuja u Gradskoj kući bio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević, koji je sa zamenikom gradonačelnika Pečuja Laslom Erijem, zvanično otvorio manifestaciju. Kružević je izrazio veliko je zadovoljstvo što su dva grada još jednom ujedinjena na tako važnom projektu kao što je Evropska prestonica kulture.
– Gosti iz Pečuja imaju dragoceno iskustvo i mogu da govore o svim benefitima koje je njihov grad ostvario zahvaljujući prestižnoj tituli, i da to podele sa našim građanima. Mi ćemo tu korist tek osetiti u pravom smislu, jer će se drastično poboljšati izgled grada, ali i kvalitet života u njemu. Evropska prestonica kulture zapravo podstiče sveukupni razvoj sredine koja zasluži to zvanje, i Novi Sad je zaista time dobio “vetar u leđa“ da realizuje velike projekte, uz podršku naše države, ali i Evropske unije – izjavio je Srđan Kružević.
Zamenik gradonačelnika Pečuja Laslo Eri rekao je da saradnja dva grada-pobratima odlična, da samo može da bude jača vremenom i da Novi Sad i Pečuj od sada spaja još jedna jaka komponenta, a to je što su oba nosioci prestižne titule Evropska prestonica kulture.
Prisutne u Gradskoj kući pozdravio je i rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021“ Vuk Radulović, koji je tom prilikom najavio program ove trodnevne manifestacije Dani Pečuja, koja će se održati na više lokacija u Novom Sadu. Prijem u Svečanoj sali Gradske kuće završen je simboličnom predajom aplikacionog materijala od strane zamenika gradonačlnika Novog Sada Srđana Kruževića kolegi iz Pečuja, Laslu Eriju.

Program je nastavljen otvaranjem izložbe „Život Pečuja“ u Novosadskom pozorištu–Újvidéki Színház. Izložba se sastoji od 30 fotografija koje su snimili pečujski fotografi, a prikazuje kako je grad Pečuj obogatio svoj kulturni i svakodnevni život od kada je postao Evropska prestonice kulture 2010. godine. Otvaranje izložbe upotpunio je nastup gostujućeg dua iz Mađarske i kvarteta sačinjenog od članova Simfonijskog orkestra „Novi Sad 2021“.
Prvo veće manifestacije Dani Pečuja u Novom Sadu završeno je u prijatnoj atmosferi na ostrvu Ribarac, u restoranu „Piknik“, koncertom vokalne grupe „Vivát Bacchus“ uz degustaciju pečujsko-vilanjskih vina.
Za danas je planiran ulični koncert benda „Daniel Speer Brasdance“ u centru grada sa početkom u 19 časova. Sutra, poslednjeg dana manifestacije, biće priređen razgovor sa Boškom Krstićem, piscem iz Subotice i gostom pečujskog programa pisaca 2008. godine, na temu „Legenda o čuvarima Azura“. Razgovor će se održati u Sinagogi sa početkom u 10 časova i biće propraćen klavirskom muzikom studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu. Zatim, u 11 časova u Sinagogi sledi koncert ženskog hora „Béla Bartók“, a sve one koji budu u nedelju u centru grada oko podneva čeka iznenađenje…
Koristimo ovu priliku da još jednom podsetimo da su gradovi-pobratimi, Pečuj i Novi Sad, sarađivali u procesu kandidature oba grada za titulu Evropska prestonica kulture, kao i da se ta saradnja nastavlja kroz brojne zajedničke projekte.

Ostavite odgovor