Realizovana peta evaluacija za program razmene „Kizuna“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija „Novi Sad 2021“ obavila je petu evaluaciju u okviru javnog konkursa za finansijsku podršku lokalnim umetnicima i kulturnim radnicima za realizaciju studijskog i istraživačkog putovanja u Japan u okviru programa razmene „Kizuna“.
Ovaj projekat, realizuje se u saradnji sa organizacijom „EU–Japan Fest“ i posvećen je podsticanju mobilnosti pripadnika novosadske kulturne scene i uspostavljanju saradnje sa japanskim kulturnim organizacijama i umetnicima.
Peta faza evaluacije predloženih projekata je izvršena od strane konkursne komisije. Predloženi projekat se šalje na potvrdu organizaciji „EU–Japan Fest“, nakon čega se donosi konačna odluka o odabiru kandidata. Ukupan iznos finansijskog granta za realizaciju studijskog putovanja za aplikante iznosi 100.000 jena.
Konkursna komisija je nakon selekcije odlučila da predloži sledeće kandidate i njihove projektne ideje:

Luka Kulić

Ljiljana Maletić Vojvodić

Dragan Vojvodić

Podsećamo da je javni poziv za program „Kizuna“ kontinuirano otvoren, a da će stručne službe Fondacije „Novi Sad 2021“ nastaviti rad na razvoju predloženih projekata sa svim prijavljenim kandidatima kako bi pružili pomoć pri sastavljanju uspešnih aplikacija.

Iskustva iz Japana – Marko Kaćanski i Milan Veličković na programu razmene „Kizuna“

U okviru „Kizuna“ projekta za uspostavljanje veza i saradnje sa umetnicima iz Japana, četvoro predstavnika novosadskog Tendorju Aikido kluba Novi Sad – Seiunkan, prošle jeseni boravilo je tri nedelje u Japanu. Milan Veličković iz tog kluba kaže da je cilj posete bio upoznavanje sa japanskim Aikido majstorima, umetnicima i izvođačima koji bi želeli da posete Novi Sad i samostalno ili zajednički učestvuju u nekom od naših projekata, kao i predstavljanje ideje za osnivanje Japanskog centra u Novom Sadu.

„Tokom tri nedelje boravka imali smo priliku da upoznamo ljude i vežbamo Aikido u japanskom Ministarstvu odbrane, Nitai univerzitetu i čuvenom Tendokan dođou. Kako je aikido jedina japanska tradicionalna veština u kojoj ne postoji takmičenje jednog protiv drugog, već se vežba na seminarima, naš plan je da 2021. godine organizujemo evropski Tendorju aikido seminar u Novom Sadu. To će biti izvanredna prilika da se u Novom Sadu susretnu ljubitelji Aikidoa iz Evrope, Japana i drugih zemalja“, naglasio je Veličković.

Novosadski reditelj Marko Kaćanski, Japan je posetio kako bi razmenio iskustva sa japanskim kreatorima kompjuterskih igara, ali i snimio dokumentarni film. Za ovo iskustvo Marko Kaćanski kaže:

„Naši prijateljii iz Japana prijatno su bili iznenađeni kad sam im objasnio svoje planove o snimanju filma o japanskoj nezavisnoj sceni te su se zainteresovali za saradnju na narednom projektu. Projekat će naredne godine biti od koristi za japansku ali i domaću nezavisnu gaming zajednicu. Zadovoljstvo je bilo biti njihov gost“, navodi Kaćanski.

 

Ostavite odgovor