Реализована пета евалуација за програм размене „Кизуна“

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ обавила је пету евалуацију у оквиру јавног конкурса за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан у оквиру програма размене „Кизуна“.
Овај пројекат, реализује се у сарадњи са организацијом „ЕУ–Јапан Фест“ и посвећен је подстицању мобилности припадника новосадске културне сцене и успостављању сарадње са јапанским културним организацијама и уметницима.
Пета фаза евалуације предложених пројеката је извршена од стране конкурсне комисије. Предложени пројекат се шаље на потврду организацији „ЕУ–Јапан Фест“, након чега се доноси коначна одлука о одабиру кандидата. Укупан износ финансијског гранта за реализацију студијског путовања за апликанте износи 100.000 јена.
Конкурсна комисија је након селекције одлучила да предложи следеће кандидате и њихове пројектне идеје:

Лука Кулић

Љиљана Малетић Војводић

Драган Војводић

Подсећамо да је јавни позив за програм „Кизуна“ континуирано отворен, а да ће стручне службе Фондације „Нови Сад 2021“ наставити рад на развоју предложених пројеката са свим пријављеним кандидатима како би пружили помоћ при састављању успешних апликација.

Искуства из Јапана – Марко Каћански и Милан Величковић на програму размене „Кизуна“

У оквиру „Кизуна“ пројекта за успостављање веза и сарадње са уметницима из Јапана, четворо представника новосадског Тендорју Аикидо клуба Нови Сад – Сеиункан, прошле јесени боравило је три недеље у Јапану. Милан Величковић из тог клуба каже да је циљ посете био упознавање са јапанским Аикидо мајсторима, уметницима и извођачима који би желели да посете Нови Сад и самостално или заједнички учествују у неком од наших пројеката, као и представљање идеје за оснивање Јапанског центра у Новом Саду.

„Током три недеље боравка имали смо прилику да упознамо људе и вежбамо Аикидо у јапанском Министарству одбране, Нитаи универзитету и чувеном Тендокан дођоу. Како је аикидо једина јапанска традиционална вештина у којој не постоји такмичење једног против другог, већ се вежба на семинарима, наш план је да 2021. године организујемо европски Тендорју аикидо семинар у Новом Саду. То ће бити изванредна прилика да се у Новом Саду сусретну љубитељи Аикидоа из Европе, Јапана и других земаља“, нагласио је Величковић.

Новосадски редитељ Марко Каћански, Јапан је посетио како би разменио искуства са јапанским креаторима компјутерских игара, али и снимио документарни филм. За ово искуство Марко Каћански каже:

„Наши пријатељии из Јапана пријатно су били изненађени кад сам им објаснио своје планове о снимању филма о јапанској независној сцени те су се заинтересовали за сарадњу на наредном пројекту. Пројекат ће наредне године бити од користи за јапанску али и домаћу независну гаминг заједницу. Задовољство је било бити њихов гост“, наводи Каћански.

 

Оставите одговор