Panel nezavisnih eksperata Evropske komisije posetio Novi Sad

Objavljeno u kategoriji: Vesti, Izveštaji

Povodom kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, prethodnih dana Panel nezavisnih eksperata Evropske komisije posetio je Novi Sad, razgovarao sa predstavnicima projekta Novi Sad 2021, visokim zvaničnicima, umetnicima, predstavnicima institucija kulture i nezavisnom scenom grada, kao i nevladinim sektorom ali i samim građanima, a svoje utiske će poneti u Brisel, gde će gradovi kulturne prestonice za 2021. godinu biti proglašeni na ceremoniji zakazanoj za 13. oktobar.

Novi Sad su posetili članovi Panela: Predsedavajući Stiv Grin i Zamenica predsedavajućeg, Suzana Žilič Fišer, a njima se pridružila i predstavnica Evropske komisije Glorija Lorenco Lerones u ulozi posmatrača.

Delegacija je prvo u pratnji članova tima Novi Sad 2021, Nemanje Milenkovića, Vuka Radulovića, Tijane Palkovljević i Darka Polića, posetila Petrovaradinsku tvrđavu, a nakon toga obišli i Sremske Karlovce, gde im je članica tima Novi Sad 2021, Vesna Latinović, predstavila projekte koji će biti realizovani u saradnji sa partnerskim opštinama Beočin, Irig i Sremski Karlovci u sklopu „Zone 021″.

2021_290916_009

Petrovaradin Fortress

 

Razgovor u Karlovcima nastavljen je u Kapeli mira, gde im je Goran Tomka predstavio Strategiju za kulturni razvoj grada, nakon čega je usledio i okrugli sto sa temom: ,,Učešće svih aktera kulture u izradi strategije i njena buduća primena” . Na istom mestu uvaženim gostima predstavljen je koncept Kapele mira, jedna od okosnica projekta, od strane člana Umetničkog saveta projekta Novi Sad 2021, umetnika Danijela Babića, kao i člana Gradskog veća zaduženog za kulturu, Dalibora Rožića.

 

Poseta je nastavljena u Akademiji umetnosti, gde je predstavnike Panela dočekao Dekan Siniša Bokan. Tom prilikom komisiji su predstavljeni projekti sa kojima je Akademija aplicirala, nakon čega je u Matici srpskoj Profesor Dragan Stanić, predsednik ove ugledne institucije, Panelu predstavio ovu najstariju srpsku književnu, kulturnu i naučnu instituciju. Na istom mestu je Menadžer za međunarodnu saradnju i komunikaciju projekta Novi Sad 2021 Vuk Radulović predstavio ceo tim koji je vredno radio na njemu: Organizacioni odbor, Aplikacioni tim i Operativni tim.

Na sastanku u Gradskoj kući, Ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević i Pokrajinski sekretar za kulturu, Miroslav Štakić, jednoglasno su pružili podršku kandidaturi Novog Sada, ističući da je reč o projektu od nacionalnog značaja i da kao takav ima podršku sva tri nivoa vlasti, lokalne, pokrajinske i republičke.

img_3517

City hall

 

Na ručku u Újvidéki Színház, članovima Panela predstavljeni su projekti usmereni ka podsticanju interkulturalne saradnje i projekti predstavnika nacionalnih manjina, uz prisustvo predstavnika romske, jevrejske i madjarske nacionalne manjine, a domaćini su bili Direktor pozorišta Valentin Vencel, Dragan Rajić iz Centra za proizvodnju znanja i veština, Predstavnica Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Katarina Maksimov, i predstavnica Jevrejske opštine, Gordana Todorić.

 

Članovi Panela, zajedno sa direktorkom Muzičke škole „Isidor Bajić“, Radmilom Rakin-Martinović i Vesnom Kaćanski, članicom Umetničkog saveta Novi Sad 2021, obišli su gradilište budućeg Novosadskog umetničkog centra, odnosno Muzičke i baletske škole sa koncertnom-studijskom dvoranom na Limanu 3, koja bi trebalo da bude izgrađena do kraja 2018. godine, što je na sastanku i naglašeno.

img_3680

New Novi Sad artistic centre

 

Jedan od osnovnih ciljeva projekta Novi Sad 2021 je decentralizacija kulturnog sadržaja, pa su tom prilikom gosti posetili i jedan od omiljenih delova Novog Sada, Novo Naselje, upoznali se sa udruženjem Novo Kulturno Naselje i projektima koji imaju za cilj da prošire kulturu izvan centra grada. Vukašin Grozdanović koordinator projekta OPENS predstavio je dalje planove u realizaciji inicijative da Novi Sad postane Evropska prestonica mladih 2019. godine, istakavši povezanost sa projektom ,,Novi Sad 2021″.

Svoj obilazak Novog Sada evropska delegacija završila je razgovorom sa biznis sektorom u budućem Youth creative polis i posetom Manual muzeju zaboravljenih umetnosti, gde su imali prilike da upoznaju vlasnika kompanije The Manual Co, Sinišu Žarina. Tokom sastanka predstavljen je projekat ,,Freedom festival„. Na istom mestu susreli su se i sa Veliborom Mihićem iz novosadske kompanije RT-RK, kao sa predstavnicima kompanije Merkator, Majom Veselinović i Matijom Protićem. Ivan Petrović, Direktor EGZIT fondacije tom prilikom im je predočio dva planirana projekta, Muzej festivala i kreiranje kreativnog haba u ovom delu grada.

Ostavite odgovor