OUTINGS PROJECT – Murali inspirisani umetničkim nasleđem

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Projekti Nova mesta koji, uz aktivno učešće sugrađana, predviđaju kreiranje malih javnih prostora širom Novog Sada i Za nove murale, koji uključuje niz akcija vezanih za uređenje zidnih površina ove godine, deo su programskog mosta Nada posvećenog javnim prostorima i izgradnji kapaciteta, predstavljaju fokus projekta Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

Jedan od prvih projekata u okviru programa Za nove murale jeste Outings Project koji realizuju Galerija Matice srpske i Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope – OPENS 2019 od 14. do 18. avgusta.

Outings Project osmislio je francusko-korzikanski vizuelni umetnik Žilijen de Kazabjanka (Julien de Casabianca) kao globalni umetnički projekat čiji je glavni cilj demokratizacija klasične umetnosti kroz izradu murala inspirisanih umetničkim nasleđem.

Realizacija projekta započeće radionicom izrade murala u kojoj će učestvovati dvadestak mladih uzrasta od 14 do 19 godina, koji su se prijavili putem javnog poziva. Kroz radionice učesnici će razmenjivati iskustva i interpretirati značenja umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske, a zatim izabrati umetnička dela na osnovu ličnih preferencija i fotografisati ih. Krajnji rezultat radionice biće izrada različitih kolaža koji će biti aplicirani kao murali na zapuštenim zidovima novosadskih zgrada. U subotu 26. avgusta i 16. septembra kustosi i učesnici radionice zajedno će povesti zainteresovanu publiku da obiđu grad i mesta na kojima su postavljeni murali, a zatim i samu Galeriju Matice srpske i ispričaju svoja iskustva u percepciji i interpretaciji umetničkog dela.

Pored radionice, u sredu 16. avgusta u 11 časova, umetnik Žilijen de Kazabjanka će na fasadi zgrade na Trgu neznanog junaka 1a sa pogledom na Beogradski kej izraditi mural koji predstavlja motiv sa slike Anđeo mira I Stevana Aleksića iz kolekcije Galerije Matice srpske. Kazabjankina verzija ove slike biće štampana u veličini od 12 do 15 metara i postavljena na odgovarajući zid.

Tim muralom, kao i onim manjim nastalim na radionicama, biće stvorena neobična veza između čovekovog svakodnevnog prostora i kulturnog nasleđa.

Kao kruna projekta u Novom Sadu, u petak 18. avgusta u 20 časova, u Galeriji Matice srpske biće otvorena izložba fotografija murala Žilijena de Kazabjanke koje krase fasade najrazličitijih gradova sveta, poput Pariza, Njujorka, Varšave, Moskve, Jerusalima, San Franciska i drugih.

Više o ovom projektu i umetniku Žilijenu de Kazabjanki možete pronaći na sajtu www.outings-project.org.

Ostavite odgovor