Otvoreni poziv za umetničku rezidenciju u Austriji

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novi konkurs u okviru rezidencijalnog programa Plants AiR otvara priliku za sve one kojima je fokus rada savremena fotografska umetnost da borave i rade u austrijskom gradu Gracu.

Tokom boravka u Gracu, potrebno je sprovesti istraživanje i napraviti seriju fotografija, koja će se osvrnuti na tumačenje (e)migracija i otvoriti pitanje aktuelnih motiva, za odlazak iz Srbije u Austriju. Fotografije će biti predstavljene na izložbi u Gracu. Promocija interkulturalnog dijaloga, predstavljanje buduće perspektive i pronalaženje mesta susreta i interakcije, poređenje zajedničkog prostora srpske i austrijske kulture glavne su ideje konkursa.

Od kandidata/kinje se očekuje da ispune sledeće uslove:

  1. da je punoletan/a državljanin/ka Republike Srbije – prednost će biti data fotografima i fotografkinjama do 40 godina starosti
  2. da deluje u oblasti savremene vizuelne umetnosti, poželjno da ima iskustva u radu sa proširenim medijima
  3. da tečno govori engleski ili nemački jezik
  4. da nije izabran/a u ranijem periodu za neki od rezidencijalnih programa u organizaciji Fondacije ili programa mobilnosti (po konkursima za programe: Plants AiR, Kizuna, Mobilnost, itd.)
  5. prednost u ovom pozivu imaju umetnice, koje svojim predlogom projekta istražuju, reflektuju i kritički pristupaju društvenim pozicijama i ulogama žena u istim, a u vezi sa navednim kontekstom poziva. Ističući ovu prednost želimo da doprinesemo i stvaranju više mogućnosti za umetnice koje su u fotografiji nejednako i svakako slabije predstavljene
  6. poželjne karakteristike umetnika/ce su otvorenost, druželjubivost i visoko razvijene komunikacione veštine, kao i izražena želja za upoznavanjem kulture Graca. Prednost se daje i umetnicima/cama koji imaju iskustva u međunarodnim projektima.

Prednost će biti data kandidatima/-kinjama koji stvaraju i žive u Novom Sadu i na teritoriji opština Zone 021 (Irig, Beočin, Sremski Karlovci) u cilju podrške novosadskim umetnicima uoči projekta Evropska prestonica kulture, kao i podsticaja decentralizacije umetničkog stvaralaštva.

Konkurs se realizuje u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Udruženja vizuelnih umetnika Štajerske – „Berufsvereinigung Bildender KünstlerInnen Steiermark”, Grac, Austrija (BVBK STMK).

Rezidencija se odvija kroz program „Common spaces of tomorrow – Bridges from Graz to Novi Sad“.

Rezidencija se realizuje u periodu od 30. jula do 28. avgusta 2020. godine.

Organizacija BVBK STMK i Cultural City Network Graz obezbeđuje umetniku/ci smeštaj, troškove prevoza (isključivo autobusom ili vozom) honorar i troškove materijala za umetnički rad u ukupnom iznosu od 900 evra.

Svi zainteresovani kandidati/kinje moraju da pošalju sledeću dokumentaciju:

1. biografiju na engleskom jeziku, koja ne sme da bude duža od 4 kucane stranice A4 formata (u kojoj se navodi profesionalno umetničko iskustvo, najznačajnije izložbe, prezentacije, saradnje, prethodne umetničke rezidencije i dr)

2. propratno pismo na engleskom jeziku od 150-250 reči (u kojem se predlaže ideja za projekat koji bi bio realizovan na rezidencijalnom programu u Gracu)

3. portfolio 3-5 odabranih radova objedinjenih u jednom PDF fajlu koji ne prelazi 5 MB

Navedenu dokumentaciju potrebno je poslati na imejl: plantsair@ns2021.rs sa naznakom „Rezidencijalni program Grac 2020“ od datuma objavljivanja konkursa i najkasnije do 01.03.2020. godine u ponoć.

Za sva dodatna pitanja u vezi sa konkursom možete pisati na imejl: plantsair@ns2021.rs

Cilj programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) koji se realizuje u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ jeste internacionalizacija lokalne umetničke scene i edukacija i umrežavanje lokalnih umetnika sa inostranim umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program podržavaju se novosadski umetnici u realizaciji odlazećih rezidencija, ali se i stranim umetnicima omogućava da dođu u Novi Sad i da kroz rad sa lokalnim umetnicima razmene iskustva i znanja.

Ostavite odgovor