Отворен први позив за размену уметника (Вроцлав, Пољска)

Објављено у категорији: Вести

Потребни уметници, кустоси, аниматори, активисти и истраживачи из Новог Сада и Зоне 021 у Вроцлаву!

 

Ова размена представља почетак програма Фондације Plants A.i.R. У наредном периоду, па све до 2021. године, локални уметници ће имати прилику да путују, раде и размењују знања и искуства са колегама из 20 земаља Европе, а и света. Основна идеја овог програма је да кроз сарадњу са европским независним организацијама омогући културну размену, односно да наши уметници добију прилику да бораве у другим градовима и са тамошњим уметницима раде на заједничким пројектима, као и да инострани уметници буду гости новосадским колегама. Програм Plants – Artists in Residence ће се реализовати у континуитету наредних година, а током ове и наредне године, у сарадњи с бројним европским организацијама, реализујући програма Plants – Artists in Residence ојачаћемо интернационалну културну сарадњу и капацитете локалним организацијама. 

Plants A.i.R. (под покровитељством пројекта Нови Сад 2021 – Европска престоница културе) и резиденцијални програм за уметнике AIR WRO (пројекат Вроцлав 2016 – Европска престоница културе / Фестивалски центар Impart 2016) заједно објављују отворени позив за уметнике, кустосе, аниматоре, активисте и истраживаче који живе и раде у Новом Саду и Зони 021.

Организација домаћин: Резиденцијални програм за уметнике AIR WRO, Вроцлав, Пољска.
Датум резиденције: јун/јул 2017. (четири недеље између 12.6. и 14.7)
Број резидената: 1

Профил резидента:
Тражимо уметника, кустоса, аниматора, активисту или истраживача из Новог Сада и Зоне 021 који су заинтересовани за савремени урбани идентитет и културу, како и за улогу уметности у њиховом креирању. Резидент се позива да ради у једном од најпрепознатљивијих дворишта у Вроцлаву, које се налази у самом центру града. Зграда на адреси Руска 46 се и даље редизајнира како би се створио простор који је отворен за све врсте културних иницијатива, посебно за оне повезане са независном сценом и експерименталном уметности на јавним просторима. Двориште је такође и живо место окупљања различитих организација и институција које су активне у култури и уметности у погледу друштвених питања, као што су права мањина и жена.

Руска 46 се истовремено налази и у тзв. Округу четири исповести (Округ четири храма или Округ узајамног поштовања), који је пример интеркултуралне медијације у пракси. То није обичан, урбани округ, већ простор где се у близини налазе православна црква Рођење Богородице, католичка црква Светог Антуна Падованског, синагога Бела рода и евангелистичка црква Божанског провиђења. Године 2005. ти храмови су повезани са градском културном рутом, а простор између њих је укључен у план урбаног развоја. Округ се такође сматра спомеником од историјског значаја. Контекст овог јединственог јавног простора само је додатна вредност у погледу основне идеје активности резидента.

Кључне речи позива су: урбани идентитет, умрежавање и заједница, екологија и зелена филозофија, самостално организовање и заједништво, јавни простори и иновативна решења за град, активизам, герилске иницијативе и уметничке праксе у савременом урбаном окружењу.

Додељивање резиденције и њен циљ:
Резидент се позива да ради у оквиру савремене урбане културе и њеним различитим аспектима у контексту Руске 46; да спроводи кустоско и уметничко истраживање о историји дворишта и места за окупљање које се тамо налази; да упознаје људе, сакупља приче и мапира њихове потребе. Резиденција ће бити затворена говором уметника или јавном презентацијом резултата резиденције.

Пријаве које укључују CV и/или портфолио (оба документа треба да представе новији рад, образовање подносиоца пријаве, искуство и праксу као и изјаву уметника) и мотивационо писмо (документ треба да представи намеру и идеје уметника). Ову документацију, написану на енглеском, треба послати најкасније до 23. маја 2017. године Петру Шимону [konkurs@ns2021.rs]. Резидента ће одабрати посебан жири између 24. и 28. маја. Резултати ће бити објављени 29. маја 2017. године.

Језик комуникације: енглески

Организатори резиденту покривају:
• превоз
• накнаду (бруто 500 евра)
• смештај
• материјал и трошкове израде

Контакт информације: Петр Шимон [konkurs@ns2021.rs] или Береника Никодемска [berenika.nikodemska@wroclaw2016.pl]
Веб-сајт: www.airwro.wroclaw2016.pl
Друштвене мреже: www.facebook.com/airwro | www.instagram.com/air_wro | www.twitter.com/air_wro

Позивамо све заинтересоване уметнике да прате наше отворене позиве путем веб-сајта и друштвених мрежа. 

Оставите одговор