Отворени позив за уметничку резиденцију у Словачкој

Објављено у категорији: Вести

Визуелна, новомедијска, звуковна уметност и перфоманс области су новог конкурса у оквиру резиденцијалног програма Plants AiR, који пружа прилику локалним уметницима да бораве и раде у Кошицама (Словачка).

Тематски оквир резиденцијалног боравка је Међузависност (Interconnectedness), са фокусом на суоднос човека и свог окружења. Предложени уметнички пројекат требао би да истражи начине на који људи, природа и животиње узајамно делују, али истовремено и да критички пропита како се ствара јаз између човека и природе/животиња.

Уметнички пројекат би требало да отвори питање како да уметничким средствима негујемо колективне и демократске форме разумевања наше еколошке будућности: Како осигурати иста права за све, укључујући и животиње? Како заштитити будуће генерације? Како одредити сопствене вредности? Како утицати на јавни сектор, институције и закон?
Предложени уметнички пројекат може се бавити и личним, психолошким искуствима и аспектима нашег променљивог природног окружења, те да пропита како еколошки проблеми и њихове политичке импликације утичу на емоционални и социјални развој појединца (нпр. еколошка анксиозност).

Од кандидата/киње се очекује да испуне следеће услове:

1. да су пунолетни држављани/ке Републике Србије

2. да имају пребивалиште на територији Републике Србије (уметници/-це са пребивалиштем на територији Града Новог Сада и партнерских општина Зоне 021 на пројекту „Нови Сад 2021“: Ирига, Беочина и Сремских Карловаца имају предност)

3. да се баве следећим дисциплинама: визуелна уметност, дигитални медији, извођачка уметност, соунд арт и сл.

4. да течно говоре енглески или словачки језик

5. да нису изабрани у ранијем периоду за неки од резиденцијалних програма у организацији Фондације или програме мобилности (по конкурсима за програме: Plants AiR, Кизуна, Мобилност, итд.)

Предност ће бити дата кандидатима/-кињама који стварају и живе у Новом Саду и на територији општина Зоне 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци) у циљу подршке новосадским уметницима уочи пројекта Европска престоница културе, као и подстицаја децентрализације уметничког стваралаштва.

Конкурс се реализује у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и организације КАИР – Кошице Artist in Residence, Словачка.

Од изабраног/е уметника/це се очекује да заврши један уметнички пројекат током боравка у Кошицама. Резиденција траје до 8 недеља у оквирном периоду од 1. марта до 30. априла 2020.

Резиденцијални боравак подразумева месечну стипендију у износу од 1000 евра, као и трошкове пута у максималном износу од 350 евра. Организација КАИР покрива трошкове материјала резиденту у висини до 500 евра (нето) за израду уметничког дела.

Сви заинтересовани кандидати/киње морају да пошаљу следећу документацију:

1. биографију на енглеском језику, која не сме да буде дужа од 4 куцане странице А4 формата (у којој се наводи професионално уметничко искуство, најзначајније изложбе, презентације, сарадње, претходне уметничке резиденције и др)

2. пропратно писмо на енглеском језику од 150-250 речи (у којем се предлаже идеја за пројекат који би био реализован на резиденцијалном програму у Кошицама)

3. портфолио 3-5 одабраних радова обједињених у једном ПДФ фајлу који не прелази 5 МБ

4. очитану личну карту ради доказивања пребивалишта

Наведену документацију потребно је послати на имејл: plantsair@ns2021.rs са назнаком „Резиденцијални програм Кошице 2020“ од датума објављивања конкурса и најкасније до 20.2.2020. године у поноћ.

За сва додатна питања у вези са конкурсом можете писати на имејл: plantsair@ns2021.rs 

Уметничка резиденција подржана је и из јавних средстава Уметничког савета Словачке.

Циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Оставите одговор