Otvaranje kulturne stanice Svilara

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Programom „24 sata Svilara“ 23. oktobra u 20.21 sat započeće život nove kulturne stanice Svilara u Almaškom kraju, u rekonstruisanom prostoru nekadašnje fabrike za bojenje svile, jednom od najstarijih objekata industrijskog nasleđa u Novom Sadu.

Program zvanično počinje simboličnom svetlosnom instalacijom „Smoking Chimney”, a zatim će nastupiti „Frame Orchestra“, autorski bend koji predvodi Lazar Novkov. Tokom muzičkog programa, prisutni će imati priliku da posete „14/24 u Svilari“. Ova izložba predstaviće radove 14 slikara iz celog sveta koje je odabrala naša poznata slikarka Gala Čaki. U Velikoj hali Svilare ovi slikari izuzetnih biografija, svetski priznati umetnici, predstaviće se i na taj način „ukrstiti“ svoje svetove i kreativne izraze. U društvenom centru Svilare austrijski umetnik Gerhard Flekač predstaviće instalacije kroz koje umetnik na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile. Inače, Flekač boravi u Novom Sadu u okviru programa „Umetnici u gostima“ – rezidencijalnog programa „Plants AiR“ Fondacije „Novi Sad 2021“ čiji je cilj podsticanje mobilnosti umetnika i aktera u kulturnim i kreativnim industrijama. Izložbe će voditi kustosi iz Galerije Matice srpske.

Program „24 sata Svilara“ nastaviće se i sledećeg dana, 24. oktobra kada će biti organizovana tri vođenja kroz izložbe u kulturnoj stanici Svilara, i to u terminima od 12, 16 i 20 časova.

Svilara je druga kulturna stanica koja će u toku 2018. godine početi sa radom u Novom Sadu u cilju decentralizacije kulturnih sadržaja i uključivanja lokalne aktivističke i umetničke scene, kao i davanja podrške radu udruženju „Almašani“ i obližnjoj Akademiji umetnosti. U ovoj kulturnoj stanici postojaće 4 različita prostora za rad – društveni centar i kafe namenjen lokalnim nevladinim organizacijama i edukativnim aktivnostima, koncertna sala za različite muzičko- scenske programe, studio za snimanje i veliki „co-working“ prostor za aktivne organizacije i kreativne industrije.

Fondacija „Novi Sad 2021“ koja implementira projekat Kulturnih stanica do 2021. godine, pored kulturnih stanica Eđšeg i Svilara, planira da pokrene još dve kulturne stanice Slana bara i Novo naselje.

Ostavite odgovor