Отварање културне станице Свилара

Објављено у категорији: Вести

Програмом „24 сата Свилара“ 23. октобра у 20.21 сат започеће живот нове културне станице Свилара у Алмашком крају, у реконструисаном простору некадашње фабрике за бојење свиле, једном од најстаријих објеката индустријског наслеђа у Новом Саду.

Програм званично почиње симболичном светлосном инсталацијом „Smoking Chimney”, а затим ће наступити „Frame Orchestra“, ауторски бенд који предводи Лазар Новков. Током музичког програма, присутни ће имати прилику да посете „14/24 у Свилари“. Ова изложба представиће радове 14 сликара из целог света које је одабрала наша позната сликарка Гала Чаки. У Великој хали Свиларе ови сликари изузетних биографија, светски признати уметници, представиће се и на тај начин „укрстити“ своје светове и креативне изразе. У друштвеном центру Свиларе аустријски уметник Герхард Флекач представиће инсталације кроз које уметник на различите начине истражује свилу, смештајући је контекстуално у објекат бивше фабрике за бојење свиле. Иначе, Флекач борави у Новом Саду у оквиру програма „Уметници у гостима“ – резиденцијалног програма „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“ чији је циљ подстицање мобилности уметника и актера у културним и креативним индустријама. Изложбе ће водити кустоси из Галерије Матице српске.

Програм „24 сата Свилара“ наставиће се и следећег дана, 24. октобра када ће бити организована три вођења кроз изложбе у културној станици Свилара, и то у терминима од 12, 16 и 20 часова.

Свилара је друга културна станица која ће у току 2018. године почети са радом у Новом Саду у циљу децентрализације културних садржаја и укључивања локалне активистичке и уметничке сцене, као и давања подршке раду удружењу „Алмашани“ и оближњој Академији уметности. У овој културној станици постојаће 4 различита простора за рад – друштвени центар и кафе намењен локалним невладиним организацијама и едукативним активностима, концертна сала за различите музичко- сценске програме, студио за снимање и велики „co-working“ простор за активне организације и креативне индустрије.

Фондација „Нови Сад 2021“ која имплементира пројекат Културних станица до 2021. године, поред културних станица Еђшег и Свилара, планира да покрене још две културне станице Слана бара и Ново насеље.

Оставите одговор