Откривамо алмашка дворишта

Објављено у категорији: Вести

У суботу 22. септембра Новосађани добијају јединствену прилику да завире иза капија старих кућа Алмашког краја кроз програм „Откривамо алмашка дворишта” који се реализује у оквиру Калеидоскопа културе. На три адресе, Златне греде 25, Светосавска 6 и Саве Вуковића 21, осим прича о наслеђу које са собом носе кроз историју, у суботу ће суграђани моћи да у аутентичним просторима старог језгра Новог Сада уживају у филмовима, музици и причама овог краја.

У кући на адреси Златне греде 25 својевремено је живео Лаза Костић док је био гимназијски наставник. Двориште у Светосавској 6 чува аутентичан „сеоски амбијент“ некадашњег краја познатог по томе што су се његови житељи бавили голубарством. Треће двориште налази се у Саве Вуковића 21. На овој адреси је данас школа језика која наставља традицију познате куће Хаџијевих, стецишта интелектуалаца и претече данашњих школа језика.

ПРОГРАМ
Златне греде 25 / 20-22 ч
-Документарни анимирани филм „Сећања из алмашког краја“
-Пројекција видео рада „Звуци алмашког краја“

Светосавска 6 / 17-21 ч
-„Причај ми причу” – прича уз фотографије о алмашком крају
-Представа „Ручни рад“, позориште „Промена“

Саве Вуковића 21 / 18-21 ч
-Тамбурашки дочек 
-Документарни филм о знаменитим Алмашанима

На основу истраживања и мапирања прича и сећања из Алмашког краја, највећи број становника и љубитеља овог дела града истакао је дворишта као један од њима важних просторних елемената. Сва дворишта кућа у Алмашком крају била су у приватном власништву. Пројектована су тако да буду места окупљања породице и пријатеља, места одмора и доколице. Временом, како су се куће трансформисале, преграђивале и постајале дом за више породица, дворишта су постала места сусрета, пролаза, разговора, нешто више налик јавном простору.

 

Улаз на догађај је бесплатан.

Оставите одговор