Orhanu Pamuku uručena nagrada „Milovan Vidaković”

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Nakon što su nagradu „Milovan Vidaković“ koju dodeljuje Međunarodni festival proznog stvaralaštva „Prosefest“ Kulturnog centra Novog Sada dobili od stranih pisaca Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Alberto Mangel i nobelovac Mario Vargas Ljosa, danas je u Novom Sadu u Ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti, ovu nagradu primio i turski književnik Orhan Pamuk koji je 2006. godine, kada je ovaj Festival nastao, dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Pamuk je dan pre gostovanja u Novom Sadu održao predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, gde je došao na poziv „Geopoetike“, izdavača njegovih dela u Srbiji. Zahvaljujući upravo „Geopoetici“ naši čitaoci su proteklih godina bili u prilici da čitaju Pamukova najznačajnija dela, a roman „Čudan osećaj u meni“ je objavljen prošle godine kao prvi prevod tog romana na bilo koji strani jezik, samo nekoliko meseci nakon što je u objavljen u Turskoj. Takođe, zajvaljujući „Geopoetici“, objavljen je na srpskom jeziku i najnoviji Pamukov roman „Žena crvene kose“.

-Zahvaljujem se Festivalu „Prosafest“ na ovoj nagradi koja mi znači puno jer su je dobili i moji prijatelji: Konrad, Magris, Mangel, Grosman i Ljosa. Hvala vam što ste je dali mojim prijateljima i meni. Nagrade mi znače jer su mi one opravdanje da idem širom sveta, putujem i da upoznam svoje čitaoce, upoznam različite kulture. Tako ću danas imati prilike da upoznam i vas i da šetam Novim Sadom, istakao je Pamuk koji je naglasio da i u njegovoj domovini ima festivala koji podsećaju na prvog turskog modernog pisca, kao i činjenicu da koncept Festivala po kojem mladi ljudi čitaju i razgovaraju sa piscima smatra važnim jer i sam, predajući jedan semestar na Kolumbijskom univerzitetu zna da su mladi studenti najbolji čitaoci.

Nagradu „Milovan Vidaković“ Pamuku je uručio Nedeljko Mamula, urednik govornog programa Kulturnog centra Novog Sada i urednik „Prosefest“-a, koji je zvanično pozvao svetski poznatog pisca da bude gost festivala „Prosefest“ 2019. godine kada je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope, ili 2021. godine kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture.
Na ceremoniji dodele je govorio i Nenad Šaponja, predsednik Organizacionog odbora „Prosefest“-a koji je ove godine po 10. put održan u Novom Sadu.

U čast Orhana Pamuka, u prostorijama Ogranka SANU su priređene tri izložbe knjiga. Kulturni centar Novog Sada organizovao je tri postavke: izložbu knjiga Orhana Pamuka na srpskom jeziku koje objavljuje „Geopoetika”; izložbu raritetnih izdanja prvog srpskog pisca moderne proze Milovana Vidakovića čije ime međunarodna nagrada nosi, kao i izložbu o Međunarodnom festivalu proznog stvaralaštva „Prosefest”.

Ostavite odgovor