Okrugli sto u Osijeku

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Grac i Linc – pozitivna iskustva koja treba da slede Novi Sad i Osijek

1614172_10152315644828414_4094966772201162041_oČlanovi stručnog tima pri Organizacionom odboru za realizaciju inicijative da se Grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, predvođeni zamenicom predsednika Odbora Dušankom Manić, prisustvovali su u subotu, 8. novembra, okruglom stolu pod nazivom „Prilika: Evropska prestonica kulture; Iskustva iz Graca i Linca“.

Okrugli sto je održan u prostorijama Hrvatskog narodnog pozorišta, a u sklopu manifestacije Austrijski dani kulture, koja se održava tradicionalno u Osijeku, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma i grada Osijeka. Ovo je bila i prilika da se javnosti predstave napori i planova Osijeka, kao jednog od hrvatskih kandidata za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, ali i prenesu pozitivna iskustva iz Graca i Linca, austrijskih gradova, koji su bili nosioci ove prestižne titule.

Ovom prilikom, javnosti su se obratili Maks Aufišer, saradnik za kulturu Graca i Simon Lehner, predstavnik Linca. Oni su predstavili prednosti i rezultate dobijanja titule Evropske prestonice kulture i ukratko izložili njihovu strategiju i planove, ali i upozorili na izazove i poteškoće sa kojima su se susretali. Svi prisutni su istakli značaj ovog projekta, u smislu podsticanja održivog kulturnog razvoja i uticaja koji ima na kulturni rast i razvoj i edukaciju nove kulturne publike.

Prisutnima se obratio i zamenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham koji je posebno istakao značaj saradnje između Osijeka i Novog Sada, kao jednog od glavnih aduta toga grada za dobijanje titule Evropske prestonice kulture. U razgovoru sa članovima novosadskog tima, on je izrazio uverenje da i Novi Sad i Osijek poseduju značajan potencijal da postanu centar evropske kulturne scene, pogotovo imajući u vidu multikulturalnost, multijezičnost i multikonfesionalnost kao jedno od glavnih obeležja ove dve sredine. Dogovorena je međusobna podrška, saradnja i zajedničko delovanje u cilju dobijanja prestižne titule Evropske prestonice kulture.

U tom smislu, najavljena je i poseta zamenika gradonačelnika Hama Novom Sadu u bližoj perspektivi, u kojoj će biti nastavljeni pregovori i sasvim izvesno biti produbljena saradnja između ova dva grada, ne samo u postupku kandidature za Evropsku prestonicu kulture, nego i pri realizaciji drugih zajedničkih kulturnih programa i projekata u budućnosti.

Ostavite odgovor