Округли сто у Осијеку

Објављено у категорији: Вести

Грац и Линц – позитивна искуства која треба да следе Нови Сад и Осијек

1614172_10152315644828414_4094966772201162041_oЧланови стручног тима при Организационом одбору за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2021. године, предвођени заменицом председника Одбора Душанком Манић, присуствовали су у суботу, 8. новембра, округлом столу под називом „Прилика: Европска престоница културе; Искуства из Граца и Линца“.

Округли сто је одржан у просторијама Хрватског народног позоришта, а у склопу манифестације Аустријски дани културе, која се одржава традиционално у Осијеку, у организацији Аустријског културног форума и града Осијека. Ово је била и прилика да се јавности представе напори и планова Осијека, као једног од хрватских кандидата за Европску престоницу културе 2020. године, али и пренесу позитивна искуства из Граца и Линца, аустријских градова, који су били носиоци ове престижне титуле.

Овом приликом, јавности су се обратили Макс Ауфишер, сарадник за културу Граца и Симон Лехнер, представник Линца. Они су представили предности и резултате добијања титуле Европске престонице културе и укратко изложили њихову стратегију и планове, али и упозорили на изазове и потешкоће са којима су се сусретали. Сви присутни су истакли значај овог пројекта, у смислу подстицања одрживог културног развоја и утицаја који има на културни раст и развој и едукацију нове културне публике.

Присутнима се обратио и заменик градоначелника Осијека Владимир Хам који је посебно истакао значај сарадње између Осијека и Новог Сада, као једног од главних адута тога града за добијање титуле Европске престонице културе. У разговору са члановима новосадског тима, он је изразио уверење да и Нови Сад и Осијек поседују значајан потенцијал да постану центар европске културне сцене, поготово имајући у виду мултикултуралност, мултијезичност и мултиконфесионалност као једно од главних обележја ове две средине. Договорена је међусобна подршка, сарадња и заједничко деловање у циљу добијања престижне титуле Европске престонице културе.

У том смислу, најављена је и посета заменика градоначелника Хама Новом Саду у ближој перспективи, у којој ће бити настављени преговори и сасвим извесно бити продубљена сарадња између ова два града, не само у поступку кандидатуре за Европску престоницу културе, него и при реализацији других заједничких културних програма и пројеката у будућности.

Оставите одговор