Novi Sad dobio otvorenu podršku za kandidaturu za EPK

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Treći godišnji forum Dunavske strategije pod nazivom „Rastemo zajedno – za prosperitetan i inkluzivan region Dunava“ održan je u Beču 26. i 27. juna, a predstavnici Novog Sada su se iz Austrije vratili sa vestima o otvorenoj i jednodušnoj podršci za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, od strane najviših zvaničnika EU, domaćina i učesnika Konferencije. Na inicijativu novosadske Asocijacije Vezirac 1716, osnovane pre dve godine od strane Austrijske, Turske i Mađarske ambasade u Srbiji, pod sloganom „Dunav je najveći most koji povezuje prijatelje”, u Beču je, na samoj Konferenciji Dunavske strategije održana velika promocija inicijative da se grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Predstavnici Novog Sada na Konferenciji su bili Miodrag Milošević, zamenik šefa kabineta gradonačelnika Novog Sada, dr Andrej Fajgelj, predsednik Organizacionog odbora inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i Petar Mudri, predsednik Asocijacije Vezirac 1716. Podršku Novom Sadu dali su lično ministar spoljnih poslova Republike Austrije Sebastijan Kurc, visoki komesar Evropske Unije za političke poslove Johanes Han, gradonačelnik Beča dr Mihael Hojpl, kao i gradonačelnici Ulma, Bratislave, Budimpešte, Bukurešta, Sofije i drugih gradova Dunavske regije.

– U Beču smo zaista dobili veoma značajnu podršku za našu kandidaturu od najviših zvaničnika EU, Austrije koja je bila domaćin Konferencije, kao i svih gradova Dunavskog regiona. Sada sve zavisi od nas i siguran sam da će gradske vlasti umeti da iskoriste ovu veliku šansu koja nam se pruža. Mislim da ne treba posebno naglašavati koliko koristi izabrani grad ima kada ponese ovu laskavu titulu. Dovoljan je primer Sofije koja je izabrana za Evropsku prestonicu kulture 2019. godine i koja je rešila problem izgradnje metroa u koji su inkorporirana arheološka nalazišta ispod grada, izjavio je po povratku iz Beča Petar Mudri. Dr Andrej Fajgelj je od početka svog mandata predsednika Organizacionog odbora EPK insistirao na udruživanju svih nivoa vlasti, kao i na udruživanju svih institucija kulture, nevladinog sektora i samih građana u zalaganju za dobijanje kandidature za Novi Sad za 2021. godinu.

– Ovo je preveliki projekat da bi ga sproveo bilo ko ponaosob. Možemo uspeti samo svi zajedno. Inicijativa Asocijacije Vezirac 1716 na Konferenciji u Beču je primer kako udruženja građana mogu da se uključe i doprinesu da zajedničkim snagama dobijemo titulu Evropske prestonice kulture. Mi nastavljamo da radimo, i već od sutra u Ulmu, na Dunavskom festivalu predstavljamo u centralnom paviljonu kulturu Novog Sada. Na tom zajedničkom projektu smo takođe okupili brojne partnere, od Matice srpske preko Muzeja grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine, do novosadskih festivala, rekao je dr Fajgelj ističući da je vidljivo da proteklih nekoliko meseci raste podrška zvaničnika koji prepoznaju potencijale Novog Sada.

Na ovogodišnjoj Konferenciji o Dunavskoj strategiji, koju su zajednički organizovali Evropska komisija, Vlada Republike Austrije i Grad Beč, razgovaralo se o stanju u regionu i mogućnostima za dalji razvoj, razvoju ljudskih potencijala, integraciji zemalja u regionu, te unapređenju turizma i zaštite životne sredine.

Ostavite odgovor