Održana još jedna javna rasprava o Kineskoj četvrti, budućem kreativnom centru Novog Sada

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U prostoru Studentskog kulturnog centra „Fabrika“, na inicijativu Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, danas je pred mnogobrojnom publikom, održan još jedan „Divan“ o budućem razvoju prostora nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“. U „Divan“ su učestvovali zakupci poslovnog prostora, građani i stručna javnost, predstavnici Grada Novog Sada i Fondacije, a raspravljalo se na temu ŠTA treba da ispuni ovaj prostor kako bi se on transformisao u novi kulturno-kreativni centar do 2021. godine, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković istakao je da se fazno, demokratskim i transparentnim procesom odlučivanja, uz punu participativnost, došlo  do niza veoma važnih zaključaka, a pre svega da prostor tzv. Kineske četvrti treba da sačuva svoju autentičnost i nasleđe koje nosi.

– Planom detaljne regulacije definisali smo i ograničili izgled i namenu prostora, te samim tim isključili komercijalno-trgovinske, stambene i magacinske objekte. Definisali smo okvir koji tom prostoru daju kulturno-kreativne industrije kao i minimum zajedničkih interesa sa zanatlijama i zaključili da su sadašnji korisnici ovog prostora dobrodošli da zajedno grade budućnost kroz suživot sa kreativnim sektorom, kroz stvaralaštvo ili pomoć istom – dodao je Milenković.

Na kraju „Divana“ iznet je i predlog da se formira Komisija (radno telo) za upravljanje prostorom i projektom Youth Creative Polis, koju će činiti po jedan predstavnik Fondacije „Novi Sad 2021“, OPENS, nadležnih gradskih uprava i radne grupe za kapitalna ulaganja i infrastrukturu, zatim, predstavnici zanatlija koji obavljaju svoju delatnost u ovoj četvrti, i umetnika odn. njihovih strukovnih udruženja. Na taj način, uz rad Komisije, doći ćemo i do mehanizama kreiranja funkcionalnog i arhitektonskog rešenja. Fondacija će ove zaključke izneti i stručnoj javnosti na Formu za kulturu 31. 8. 2017. godine, koja će se takođe izjasniti po ovim pitanjima, i dati svoju ocenu i predloge.

 

 

 

Još jednom podsećamo da je Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ pokrenula rasprave na temu rekonstrukcije prostora tzv. Kineske četvrti, kao deo dugoročnog procesa transformacije grada Novog Sada. Takođe smo realizovali brojna istraživanja koja su rezultirala time da najveći procenat anketiranih građana, stručne javnosti, kao i samih zakupaca prostora u tzv. Kineskoj četvrti, svestan bezbednosnih, vizuelnih i funkcionalnih nedostataka ovog dela Grada, te da je većina saglasna da je rekonstrukcija neophodna i poželjna, u smislu definisanja namene i izgradnje turističkih i kulturno-kreativnih potencijala grada.

Ponosni što smo dijalogom iznedrili niz veoma konkretnih zaključaka i rešenja oko izuzetno važnog pitanja za razvoj našeg Grada i strateškog razvoja kulture, pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže na sledećem „Divana“, koji je zakazan za 5. 9. 2017. godine, na kome ćemo raspravljati na temu finansiranja kapitalnih i infrastrukturnih promena predviđenih projektom Youth Creative Polis.

 

Ostavite odgovor