Одабран слоган кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе!

Објављено у категорији: Вести

Слоган кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године је „4 new bridges“ („За нове мостове“), одлучили су чланови Уметничког савета који су на састанку дефинисали програмски и пројектни концепт кандидатуре нашег града.

После првог, конститутивног састанка који је одржан почетком овог месеца, Уметнички савет је одржао и први радни састанак на којем је, поред дефинисања слогана кампање за Европску престоницу културе, разматран и програмски концепт који чине четири моста. Мостови симболизују Нови Сад кроз читаву његову историју: мостови асоцирају на спајање људи, култура, вера, традиција који су стотинама година чинила да Нови Сад буде пример прожимања и богатства различитости сваке врсте. Мостови јесу и суштинско, идентитетско питање за сваку особу, организацију, па и сам град – нарочито град какав је Нови Сад, који је и једини град у Европи којем су у ближој историји срушени сви мостови. И они прави, али и они симболички.

Четири моста програмског концепта кандидатуре чиниће укупно осам тема којима ће се кандидатура бавити:

Мост 1 – културно наслеђе и гостопримство
Мост 2 – конфликти и миграције
Мост 3 – креативне индустрије и млади
Мост 4 – културни капацитет и јавни простори

Путем нових мостова, град Нови Сад ће представити, али и ојачати, своје капацитете и потенцијале. С друге стране, кандидатура за престижну титулу је и јединствена прилика да се наш град суочи и реши неке од важних изазова и недостатака.

На основу задатих оквира кроз програмску структуру и пројектни концепт, сутра ће бити објављен нови отворени позив за све грађане, невладине организације и институције да предложе своје пројекте. Изабрани пројекти постаће саставни део Апликације за финални процес кандидатуре.

Паралелно са тим процесом, Уметнички савет, састављен од еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота, ради и на дефинисању уметничког концепта и стратегије кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

Поред неоспорног личног доприноса развоју културе града Новог Сада, као и институција и организација које предстваљају, чланови су бирани и на основу њихове стручности у различитим сегментима културног живота Града. Уметнички савет чине: Рита Кинка, пијанисткиња, представница Академије уметности у Новом Саду, која је наступала у скоро свим европским земљама уз подршку фондације ,,Награда за жену Европе”; Dubravka Lazić, doktorirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013) iz uže naučne oblasti Filmologija, a trenutno redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; Тијана Палковљевић-Бугарски, управница Галерије Матице српске, ауторка докторске дисертације на тему ,,Слика културног идентитета посредством презентације уметничких дела”; Весна Каћански, уредница музичке редакције Културног центра Новог Сада и уредница и извршни продуцент Новосадског џез фестивала; Владимир Копицл, књижевни, филмски и позоришни критичар, чији радови су укључени у неколико европских и светских антологија и зборника; Валентин Венцел, глумац и директор Новосадског позоришта/Újvidéki Színház, део стручног тима који је припремао кандидатуру Егера за Европску престоницу културе; Душан Ковачевић, оснивач и директор „EXIT“ фестивала, најмлађи добитник Фебруарске награде града Новог Сада, као и Здравко Вулин, директор и главни уредник Студентског културног центра.

Нови Сад 2021 је платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада. Овај пројекат треба пре свега да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја који морају бити усвојени на путу ка освајању ове престижне титуле.

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Za nove mostove, slogan Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021 | Media GROUP 021RS

Оставите одговор