„NS CULTours“ – promocija nasleđa kao razvoj kulturnog turizma

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Izložba „Nasleđe u funkciji kulturnog turizma – NS CULTours“, koju organizuju Univerzitet u Novom Sadu i Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, predstavljena je u Izložbenom paviljonu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

 

Foto: www.novisad.rs

 

U okviru predmeta Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita 1, studenti četvrte godine Departmana za arhitekturu i urbanizam imali su zadatak da formiraju kulturnu stazu na široj teritoriji grada Novog Sada. Kulturne staze definisali su kao svojevrstan skup materijalnih i nematerijalnih komponenti nasleđa, na osnovu sistemskog istraživanja prirode mesta i značaja nasleđa, odnosno konzervatorskog i turističkog konteksta. Primenjujući različite metode istraživanja, počevši od prikupljanja, proučavanja i sistematizacije građe i literature, preko sprovođenja anketa i SWOT analiza, sve do obilaska lokacija, opservacije i izrade foto-dokumentacije, studenti su odabrali različite teme prema specifičnostima u arhitektonskom, umetničkom, privrednom i istorijskom smislu.

Na osnovu unapred postavljenih kriterijuma izvršena je selekcija studentskih radova koji su postali deo programa „NS CULTours“. Selektovane kulturne staze, osim što će biti prikazane u okviru izložbe „NS CULTours“ u Izložbenom paviljonu Rektorata, u budućnosti bi mogle postati deo zvanične kulturne ponude grada i doprineti promociji nasleđa u kontekstu razvoja kulturnog turizma buduće Evropske prestonice kulture.

Obraćajući se na sinoćnjem svečanom otvaranju izložbe „Nasleđe u funkciji kulturnog turizma – NS CULTours“, upravnica Galerije Matice srpske i predsednica Upravnog odbora Fondacije „Novi Sad 2021“ Tijana Palkovljević Bugarski izjavila je da je projekat Evropska prestonice kulture najprestižniji projekat Evropske unije koji promoviše kulturu, ne kao polje delovanja ustanova kulture i profesionalaca u kulturi, već kao način života i model kako se kroz aktivno i participativno bavljenje svim segmentima kulture i umetnosti može pokrenuti ekonomski i turistički život jednog grada.

Foto: www.novisad.rs

 

– Izložba koju večeras otvaramo obrađuje upravo sve one elemente koje smo planirali u okviru jednog od mostova – Novog mosta – koji je posvećen temama nasleđa i gostoprimstva. Proučavanjem, analizom i interpretacijom nepokretne baštine – arhitektonskih spomenika i skulpture u javnom prostoru – studenti arhitekture su osmislili i formirali turističke rute koje reinterpretiraju nasleđe našeg grada na dvadesetak različitih tema i nude nove modele razumevanja istorije Novog Sada – naglasila je Tijana Palkovljević Bugarski i istakla da su na taj način pokazali visok stepen inovativnosti i spremnost akademske zajednice da se aktivno uključi i osmišljavanje i realizaciju projekata u okviru priprema za 2021. godinu i realizaciju projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Ona je izrazila uverenje da će ovaj projekat naći svoju primenu u godinama koje su pred nama.

– Ujedno, verujem i da ćemo imati priliku da sa profesorima i studentima Univerziteta u Novom Sadu razvijemo i realizujemo brojne druge programe koji će doprineti da ostvarimo cilj svih nas, a to je da budemo što uspešnija Evropska prestonica kulture – rekla je Tijana Palkovljević Bugarski.

Fondacija „Novi Sad 2021“ partner je Univerzitetu u Novom Sadu i Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u realizaciji izložbe „Nasleđe u funkciji kulturnog turizma – NS CULTours“, koja je otovrena do 26. februara, u Izložbenom paviljonu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Ostavite odgovor