Mobilnost radnika u kulturi: Kunstemeile u Kremsu ugostio novosadsku kustoskinju

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija „Novi Sad 2021“ podržala je još jednu novosadsku kustoskinju da u okviru projekta „Izvan zone komfora“ poseti Austriju u cilju stručnog usavršavanja. Stanislava Jovanović, kustoskinja Galerije Matice srpske će od 30. septembra do 13. oktobra boraviti u Kremsu (Austrija) gde će imati priliku da se upozna sa radom i fukcionisanjem Kunstemeile – krovna organizacija muzeja, umetničkih prostora i programa u Kremsu.

Kroz projekat „Izvan zone komfora“ čiji je cilj sufinansiranje mobilnosti kulturnih menadžera i radnika u kulturi i umetnosti u 2018. godini, Stanislava Jovanović, će se upoznati sa radom nekoliko muzeja u Kremsu, ali i da uspostavi saradnju sa muzejskim stručnjacima iz Donje Austrije.

Stanislava Jovanović diplomirala je 2015. na Filozofskom fakultetu u Beogradu na smeru za istoriju umetnosti sa temom „Skulptura Bogorodičine crkve u Studenici i njen uticaj na potonju srpsku i arhitektonsku plastiku“. Trenutno je angažovana u Odeljenju za programe i prezentaciju, u pripremi podataka za dokumentaciju, kataloge i dr. Bila je saradnik na više izložbi: „Albreht Direr i njegovi saradnici“, „Trijumfalna povorka cara Maksimilijana“ (2015), „Poklon-zbirka Ivanke Acin“ (2017), „Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu“ (2017). Radila je kao stručni saradnik u pripremi publikacija Galerije Matice srpske, jedna je od saradnica na realizaciji evropskog projekta namenjenog mladima „HearMe. Bringing youth and museums together“ (2016-2017).

Tokom boravka u Kremsu, Stanislava ima priliku da sazna kako rade različita odeljenja Kunstemeile – odeljenje za edukaciju, komunikaciju i marketing, kao i odeljenje za razvoj, kao i da premijerno poseti radove na izgradnji Državne galerije Donje Austrije. Poseta je i prilika da se razmene iskustva i upoznaju savremene prakse u umetničkom stvaralaštvu, ali i aktuelne prakse izlaganje savremenih umetničkih dela. 

Ciljevi projekta „Izvan zone komfora“, u okviru kojeg se ova razmena realizuje, su pospešivanje mobilnosti, unapređenje međunarodne kulturne saradnje i izgradnja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u ustanovama kulture na teritoriji grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Beočin i Irig.

Ovo je prvi konkurs koji podstiče mobilnost kulturnih radnika, a koji se realizuje u Novom Sadu, i deo je šire strategije internacionalizacije kulturne scene koju sprovodi Fondacija „Novi Sad 2021“.

Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru projekta „Izvan zone komfora“ podržala je 13 menadžera zaposlenih u javnim kulturnim ustanovama i organizacijama obezbeđivanjem sredstava za projekte stručnog usavršavanja u inostranstvu.

 

Ostavite odgovor