Мобилност радника у култури: Kunstemeile у Кремсу угостио новосадску кустоскињу

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ подржала је још једну новосадску кустоскињу да у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ посети Аустрију у циљу стручног усавршавања. Станислава Јовановић, кустоскиња Галерије Матице српске ће од 30. септембра до 13. октобра боравити у Кремсу (Аустрија) где ће имати прилику да се упозна са радом и фукционисањем Kunstemeile – кровна организација музеја, уметничких простора и програма у Кремсу.

Кроз пројекат „Изван зоне комфора“ чији је циљ суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години, Станислава Јовановић, ће се упознати са радом неколико музеја у Кремсу, али и да успостави сарадњу са музејским стручњацима из Доње Аустрије.

Станислава Јовановић дипломирала је 2015. на Филозофском факултету у Београду на смеру за историју уметности са темом „Скулптура Богородичине цркве у Студеници и њен утицај на потоњу српску и архитектонску пластику“. Тренутно је ангажована у Одељењу за програме и презентацију, у припреми података за документацију, каталоге и др. Била је сарадник на више изложби: „Албрехт Дирер и његови сарадници“, „Тријумфална поворка цара Максимилијана“ (2015), „Поклон-збирка Иванке Ацин“ (2017), „Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму“ (2017). Радила је као стручни сарадник у припреми публикација Галерије Матице српске, једна је од сарадница на реализацији европског пројекта намењеног младима „HearMe. Bringing youth and museums together“ (2016-2017).

Током боравка у Кремсу, Станислава има прилику да сазна како раде различита одељења Kunstemeile – одељење за едукацију, комуникацију и маркетинг, као и одељење за развој, као и да премијерно посети радове на изградњи Државне галерије Доње Аустрије. Посета је и прилика да се размене искуства и упознају савремене праксе у уметничком стваралаштву, али и актуелне праксе излагање савремених уметничких дела. 

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству.

 

Оставите одговор