Mobilnost radnika u kulturi: novosadska kustoskinja u Debrecinu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru projekta „Izvan zone komfora“ za sufinansiranje mobilnosti kulturnih menadžera i radnika u kulturi i umetnosti u 2018. godini, koji je organizovala Fondacija „Novi Sad 2021“ Marta Đarmati kustos-dokumentarista „Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ boraviće u centru za modernu i savremenu umetnost u Debrecinu „Modem“ od 10. do 23. septembra 2018. godine.

Marta Đarmati je diplomirala na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Kao kustos likovne zbirke, angažovana je na obradi stručne dokumentacije o umetničkim delima, koordinaciji poslova na restauraciji i opremanju umetničkog i arhivskog materijala, kao i na aktivnostima vezanim za postavljanje materijala.

Autorka je izložbi „Likovna zbirka: od značke do monumentalnog platna“ (2007), „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Jefto Perić“ (2012) i „Ečka: kolonija novih ideja“ (2013). Kao kustos je radila na projektima „Risto Stijović, Milan Konjović: četvrta decenija“, „Danica Jovanović: strasno zaljubljena u slikarstvo“, „Pokret u skulpturi / Skulptura u pokretu“, „Sećanje na Ljubicu-Cucu Sokić“ i mnogim drugim.

Modem – centar za modernu i savremenu umetnost je kulturna ustanova koja je okrenuta proučavanju i predstavljanju mađarske i međunarodne umetnosti 20. veka. Ona čuva kolekciju Antal-Lustig, jednu od najznačajnijih privatnih umetničkih zbirki od 4500 dela moderne i savremene umetnosti Mađarske, koju prikazuje u svojoj postavci. Zbog toga je srodna Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, čije se rad zasniva na negovanju i prezentaciji kolekcije Pavla Beljanskog. S obzirom na aktivan programski i pedagoški rad Modema, stručno usavršavanje kustosa Spomen-zbirke ima neprocenjiv značaj u približavanju muzeja aktuelnim trendovima na polju osmišljavanja postavki i pratećih programa izložbi, savremenim metodama  rada sa publikom  u skladu sa prioritetima projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i unapređenju saradnje Spomen-zbirke sa inostranim partnerima i otvara mogućnost razmene izložbi sa temom stvaralaštva istog vremenskog perioda koje bi obogatile program Evropske prestonice kulture.

Ciljevi projekta „Izvan zone komfora“, u okviru kojeg se ova razmena realizuje, su pospešivanje mobilnosti, unapređenje međunarodne kulturne saradnje i izgradnja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u ustanovama kulture na teritoriji grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Beočin i Irig.

Ovo je prvi konkurs koji podstiče mobilnost kulturnih radnika, a koji se realizuje u Novom Sadu, i deo je šire strategije internacionalizacije kulturne scene koju sprovodi Fondacija „Novi Sad 2021“.

Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru projekta „Izvan zone komfora“ podržala je 13 menadžera zaposlenih u javnim kulturnim ustanovama i organizacijama obezbeđivanjem sredstava za projekte stručnog usavršavanja u inostranstvu

Ostavite odgovor