Mobilnost radnika u kulturi: novosadska kustoskinja u Danskoj

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru projekta „Izvan zone komfora“ za sufinansiranje mobilnosti kulturnih menadžera i radnika u kulturi i umetnosti u 2018. godini, koji realizuje Fondacija „Novi Sad 2021“, dr Snežana Mišić učestvovala je na godišnjoj konferenciji Evropske muzejske akademije u Orhusu u Danskoj u periodu od 20. do 24. septembra.

Snežana Mišić je od 2006. godine zaposlena je u Galeriji Matice srpske, prvo kao kustos za edukaciju, kasnije je obavljala poslove načelnika Odeljenja za programe i prezentaciju i kustosa izložbi, a od 2016. godine je na mestu programskog direktora. Bavi se istraživanjem i proučavanjem nacionalne umetnosti i vizuelne kulture 19. veka.

Evropska muzejska akademija (EMA) je fondacija koju je osnovala grupa profesionalaca aktivnih na polju muzejskog delovanja u kulturnom sektoru uopšte. Fondacija podstiče nove ideje i iskustva sa namerom da se unapredi kvalitet muzejskog rada, a glavni ciljevi rada fondacije su diseminacija, širenje vrednosti i inovativnih muzejskih programa i projekata, kao i stručnjaka u oblasti kulture, koji su aktivni na evropskom nivou.

Galerija Matice srpske jedan je od kandidata za nagradu DASA koju dodeljuje EMA.  Učešće na godišnjoj konferenciji EMA-e prilika je da se predstavi Galerija i njena programska delatnost, pre svega koja je upućena ka posetiocima i građenu publike, a sa posebnim naglaskom na programe koji se pripremaju u okviru titule „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“.

Takođe ovo je prilika za upoznavanje sa aktuelnom evropskom muzeološkom praksom i trendovima, kao i unapređenje znanja i veština potrebnih u oblasti muzejske delatnosti, a u cilju unapređenja kvaliteta rada i podizanja na evropski nivo.

Ciljevi projekta „Izvan zone komfora“, u okviru kojeg se ova razmena realizuje, su pospešivanje mobilnosti, unapređenje međunarodne kulturne saradnje i izgradnja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u ustanovama kulture na teritoriji grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Beočin i Irig.

Ovo je prvi konkurs koji podstiče mobilnost kulturnih radnika, a koji se realizuje u Novom Sadu, i deo je šire strategije internacionalizacije kulturne scene koju sprovodi Fondacija „Novi Sad 2021“.

Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru projekta „Izvan zone komfora“ podržala je 13 menadžera zaposlenih u javnim kulturnim ustanovama i organizacijama obezbeđivanjem sredstava za projekte stručnog usavršavanja u inostranstvu.

 

Ostavite odgovor