Мобилност радника у култури: новосадска кустоскиња у Данској

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ за суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години, који реализује Фондација „Нови Сад 2021“, др Снежана Мишић учествовала је на годишњој конференцији Европске музејске академије у Орхусу у Данској у периоду од 20. до 24. септембра.

Снежана Мишић је од 2006. године запослена је у Галерији Матице српске, прво као кустос за едукацију, касније је обављала послове начелника Одељења за програме и презентацију и кустоса изложби, а од 2016. године је на месту програмског директора. Бави се истраживањем и проучавањем националне уметности и визуелне културе 19. века.

Европска музејска академија (ЕМА) је фондација коју је основала група професионалаца активних на пољу музејског деловања у културном сектору уопште. Фондација подстиче нове идеје и искуства са намером да се унапреди квалитет музејског рада, а главни циљеви рада фондације су дисеминација, ширење вредности и иновативних музејских програма и пројеката, као и стручњака у области културе, који су активни на европском нивоу.

Галерија Матице српске један је од кандидата за награду DASA коју додељује ЕМА.  Учешће на годишњој конференцији ЕМА-е прилика је да се представи Галерија и њена програмска делатност, пре свега која је упућена ка посетиоцима и грађену публике, а са посебним нагласком на програме који се припремају у оквиру титуле „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“.

Такође ово је прилика за упознавање са актуелном европском музеолошком праксом и трендовима, као и унапређење знања и вештина потребних у области музејске делатности, а у циљу унапређења квалитета рада и подизања на европски ниво.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству.

 

Оставите одговор