Novosađani pokazali –kultura je prioritet!

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Programom “Četiri dana kulture” predstavljen koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

 

Program „Četiri dana kulture“ koji je priredio kreativni tim ,,Novi Sad 2021″ zadužen za pripremu i promociju kandidature Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine od 16. do 21. jula predstavio je koncept kandidature pod nazivom ,,Za nove mostove“, oličen kroz četiri različite kulturne manifestacije. Četiri događaja za pamćenje završena su fantastičnim koncertom Stefana Milenkovića i orkestra ,,Camerata Academica“ u Katoličkoj porti. Programe je ispratilo više od 5.000 Novosađana, kao i lokalni, regionalni i nacionalni mediji, čime je na najbolji način predstavljen koncept kandidature.

Prvi od „Četiri dana kulture“ protekao je u znaku predstavljanja „mosta“ NADE posvećenog kulturnim kapacitetima i javnim prostorima. Galerija ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi bila je domaćin džez koncerta, tačnije izuzetne muzičke sesije održane u okviru 6. Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund. Projekat se realizuje kao deo saradnje gradova pobratima – Novog Sada i Dortmunda, a ove godine okupio je više od 70 polaznika iz skoro svih krajeva sveta. I ovog puta je istaknut kapacitet Novog Sada da tokom leta predstavlja svojevrstan regionalni centar džez muzike.

Promocija „mosta“ SLOBODA i kreativne industrije i mladih protekla je upravo kroz nastup kreativnih mladih ljudi koji čine omladinski orkestar VU-a iz Holandije. Pred 1.500 Novosađana, u dvorištu Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, prvi put na otvorenom prostoru, predstavilo se 100 simfoničara jednog od najvećih, ali i najboljih i najuspešnijih univerzitetskih orkestara u Holandiji. Oduševljeni Vtoplim“ prijemom prefinjene novosadske publike, navikle da prepozna i prihvati velikodušno umetničko davanje, mladi simfoničari nakon koncerta svirali su centralnim ulicama Novog Sada i tako nastavili da oduševljavaju Novosađane.

JAM SESSION

Predstava „Naše mesto“, odigrana na Brodu teatru usidrenom u centru Novog Sada na obali Dunava, kao treći događaj u nizu, na najbolji način je predstavila Novosađane i treći „most“ DUGA i konflikte i migracije koji on simboliše. „Naše mesto“ je potvrdilo da je život grada mnogo kompleksniji nego što mi mislimo da jeste – večiti konfilkt „dođoša“ koje donose neprikidni talasi migracija i starosedelaca. Ono što ohrabruje i daje veru u „bolje sutra“ je da je više od 600 Novosađana koji su pratili predstavu veoma pozitivno odreagovalo i glumce Nikolinu Spasić i Milana Novakovića, kao i reditelja Bogdana Jankovića pozdravilo burnim aplauzom.

Novosađani su sa oduševljenjem dočekali 21. jul i koncert Stefana Milenkovića i orkestra „Camerata Academica“. Prostor Katoličke porte bio je mali da primi sve obožavaoce našeg proslavljenog virtuoza na violini i vrhunske mlade umetnike članove orkestra.

nase mesto stefan milenkovic

Nije se mogla zamisliti bolja završnica programa „Četiri dana kulture“ i predstavljanja poslednjeg koncepcijskog mosta pod nazivom NOVI i onog što on promoviše – kulturno nasleđe i gostoprimstvo.

Ujedno, treba li bolja preporuka Gradu Novom Sadu od izjave Stefana Milenkovića „da bi postali prestonica kulture, morate već biti prestonica kulture, a Novi Sad je odavno prostonica kulture na ovim prostorima i ima sve potrebne kvalifikacije za ovu titulu!“

Za sve koji nisu uspeli da lično prisustvuju, Radio Novi Sad direktno je prenosio koncert, RTV Vojvodina je odloženo prikazala koncert, dok su događaj ispratili i nacionalni i pokrajinski javni servis. „Koncert Stefana Milenkovića je veliko finale predstavljanja kandidature Novog Sada široj publici, odnosno građanima, ali i veliki dokaz da Novi Sad ima i publiku i kapaciteta i veliku želju da bude Evropska prestonica kulture“, naglasio je Nemanja Milenković, Predsednik Organizacionog odbora kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

stefan milenkovic

Program „Četiri dana kulture“ u četiri dana leta možda na najbolji način je predstavio koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, pod nazivom „Za nove mostove“. Novosađani su još jednom pokazali da im je kultura prioritet i da različite kulturne manifestacije itekako imaju publiku.

Ostavite odgovor