Новосађани показали –култура је приоритет!

Објављено у категорији: Вести

Програмом “Четири дана културе” представљен концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе.

 

Програм „Четири дана културе“ који је приредио креативни тим ,,Нови Сад 2021″ задужен за припрему и промоцију кандидатуре Града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године од 16. до 21. јула представио је концепт кандидатуре под називом ,,За нове мостове“, оличен кроз четири различите културне манифестације. Четири догађаја за памћење завршена су фантастичним концертом Стефана Миленковића и оркестра ,,Camerata Academica“ у Католичкој порти. Програме је испратило више од 5.000 Новосађана, као и локални, регионални и национални медији, чиме је на најбољи начин представљен концепт кандидатуре.

Први од „Четири дана културе“ протекао је у знаку представљања „моста“ НАДЕ посвећеног културним капацитетима и јавним просторима. Галерија ИТД на Петроварадинској тврђави била је домаћин џез концерта, тачније изузетне музичке сесије одржане у оквиру 6. Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд. Пројекат се реализује као део сарадње градова побратима – Новог Сада и Дортмунда, а ове године окупио је више од 70 полазника из скоро свих крајева света. И овог пута је истакнут капацитет Новог Сада да током лета представља својеврстан регионални центар џез музике.

Промоција „моста“ СЛОБОДА и креативне индустрије и младих протекла је управо кроз наступ креативних младих људи који чине омладински оркестар ВУ-а из Холандије. Пред 1.500 Новосађана, у дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змај“, први пут на отвореном простору, представило се 100 симфоничара једног од највећих, али и најбољих и најуспешнијих универзитетских оркестара у Холандији. Одушевљени Втоплим“ пријемом префињене новосадске публике, навикле да препозна и прихвати великодушно уметничко давање, млади симфоничари након концерта свирали су централним улицама Новог Сада и тако наставили да одушевљавају Новосађане.

JAM SESSION

Представа „Наше место“, одиграна на Броду театру усидреном у центру Новог Сада на обали Дунава, као трећи догађај у низу, на најбољи начин је представила Новосађане и трећи „мост“ ДУГА и конфликте и миграције који он симболише. „Наше место“ је потврдило да је живот града много комплекснији него што ми мислимо да јесте – вечити конфилкт „дођоша“ које доносе неприкидни таласи миграција и староседелаца. Оно што охрабрује и даје веру у „боље сутра“ је да је више од 600 Новосађана који су пратили представу веома позитивно одреаговало и глумце Николину Спасић и Милана Новаковића, као и редитеља Богдана Јанковића поздравило бурним аплаузом.

Новосађани су са одушевљењем дочекали 21. јул и концерт Стефана Миленковића и оркестра „Camerata Academica“. Простор Католичке порте био је мали да прими све обожаваоце нашег прослављеног виртуоза на виолини и врхунске младе уметнике чланове оркестра.

nase mesto stefan milenkovic

Није се могла замислити боља завршница програма „Четири дана културе“ и представљања последњег концепцијског моста под називом НОВИ и оног што он промовише – културно наслеђе и гостопримство.

Уједно, треба ли боља препорука Граду Новом Саду од изјаве Стефана Миленковића „да би постали престоница културе, морате већ бити престоница културе, а Нови Сад је одавно простоница културе на овим просторима и има све потребне квалификације за ову титулу!“

За све који нису успели да лично присуствују, Радио Нови Сад директно је преносио концерт, РТВ Војводина је одложено приказала концерт, док су догађај испратили и национални и покрајински јавни сервис. „Концерт Стефана Миленковића је велико финале представљања кандидатуре Новог Сада широј публици, односно грађанима, али и велики доказ да Нови Сад има и публику и капацитета и велику жељу да буде Европска престоница културе“, нагласио је Немања Миленковић, Председник Организационог одбора кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

stefan milenkovic

Програм „Четири дана културе“ у четири дана лета можда на најбољи начин је представио концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, под називом „За нове мостове“. Новосађани су још једном показали да им је култура приоритет и да различите културне манифестације итекако имају публику.

Оставите одговор