Novosađani oduševljeni nastupom Svetskog omladinskog hora

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Nezapamćenim ovacijama novosadske publike, u subotu je pozdravljeno 58 mladih horskih pevača iz celog sveta. Inicijativu Fondacije „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“ i Evropske omladinske prestonice, u prepunoj Sinagogi, ispratilo je preko 600 sugrađana.

Nastup Svetskog omladinskog hora izazvao je pozitivne emocije svih prisutnih. Sinergija mladosti i talenta i njihova povezanost kroz duhovnu muziku prenela je svim gledaocima snažnu poruku. Jezičke i nacionalne barijere ovaj put poslužile su kao most za povezivanje i uvažavanje različitih kultura, kao i inspiracija za stvaranje novih muzičkih aranžmana.

U dva muzička bloka, u trajanju od 45 minuta, predstavljena je duhovna muzika od epohe romantima do danas, kao i savremene numere u različitim aranžmanima, pod vođstvom dirigenata iz MađarskeKenije. Hor je okupio 58 mladih pevača iz čak 33 zemlje sveta. Na početku drugog bloka, pevači su se predstavili po zemljama iz kojih dolaze, što je izazvalo posebno oduševljenje kod publike. Mladi predstavnici iz Brazila, Venecuele, Kanade, Kenije, Japana, Tajvana i evropskih zemalja, prošetali su kroz pubilku i zauzeli svoje pozicije na sceni sa osmehom jer je njihovo predstavljanje pratio nesebičan aplauz.

Među poslednjima, horu se pridružila i naša sugrađanka Jovana Filipović – jedini predstavnik Srbije koji nastupa sa Svetskim omladinskim horom.

Poruka gospodina Mocara Gabora ispred Zsolnay Heritage Management ističe važnost ovakvih međunarodnih projekata, koji mladim generacijama stvaraju platformu za povezivanje kroz umetničko i kreativno izražavanje i razumevanje kulturnog nasleđa.

Ostavite odgovor