Konstruktivnom diskusijom do modela uređenja javnih prostora

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ ove godine započinje realizaciju programa „Urbani džepovi“ koji predstavlja uređenje malih javnih prostora. Kao što se i navodi u Aplikacionoj knjizi projekta „Novi Sad 2021“, jedan od zadataka Fondacije je realizacija projekta oslikavanja javnih zidnih površina, kako bi se oplemenili javni prostori i afirmisala ulična umetnost i lokalni umetnici. Prva godina posvećena je tematskom mostu Nada, odnosno podizanju infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta grada, te će u ovoj godini projekat biti usmeren na angažovanje lokalnih umetnika.
Kako bi uspostavili transparentan model za izbor javnih površina, u skladu sa zakonskim propozicijama, kao i umetnika koji bi oslikali murale, Fondacija po prvi put organizuje diskusiju „NOVI SAD – GRAD MURALA“, koja će se održati 3. maja u 12 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Trg galerija 2). Tom prilikom biće predstavljen predlog modela za odabir javnih površina i kriterijuma za izbor umetnika i umetničkih tema.
Ovo je prvi jasan i direktan poziv organizacijama i udruženjima koje se bave urbanom kulturom i, svakako, pojedincima-umetnicima koji oslikavaju grad muralima, da otvoreno razgovaraju o uređenju javnih prostora. Namera nam je da na transparentan način, kroz participaciju svih zainteresovanih učesnika, započnemo konstruktivnu diskusiju kako bismo zajednički oblikovali konačan model za sprovođenje ovog dela programa.

Ostavite odgovor