Novi Sad važan srpski brend

Objavljeno u kategoriji: Uncategorized

Konferencija „The Economist: Svet u 2017.” održana je danas u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu. Organizator konferencije Color Press Grupa okupila je čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Srbije i regiona.

Deo konferencije bio je i Case Study 3 pod nazivom „Evropska prestonica kulture 2021.” na kojem je ovu titulu kao projekat od nacionalnog značaja predstavio Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora projekta „Novi Sad 2021”.

Milenković je istakao da je Evropska prestonica kulture jedan od najstarijih i najuspešnijih projekta Evropske unije, koji nema samo dimenziju kulture, već i razvoj socijalnog, političkog i ekonomskog karaktera.

– Evropska prestonica kulture je svojevrsan brend. Tu se krije i odgovor zašto je „Novi Sad 2021“ projekat od nacionalnog značaja – rekao je Milenković i dodao da prema istraživanjima titula EPK, na svaki uloženi evro u taj projekat, gradu i državi se u lošijoj varijanti vrati 3 evra, u dobroj 7, a u odličnoj i do 10 evra.

U kontesktu nacionalnog brenda Milenković je podsetio kroz događaje koji će obeležiti godine pred nama. Naime, Novi Sad će 2019. biti Omladinska prestonica Evrope, 2020. će se obeležiti 20 godina jednog od najboljih evropskih i svetskih muzičkih festivala EGZIT, a 2021. godine Novi Sad će biti Evropska prestonica kulture.

– Sa ovakvom „ličnom kartom“, ne postoji turista ili investitor koji neće doći. Samo u Novi Sad? Teško. Na samo pola sata ili 40 minuta, nalazi se balkanski Nju Jork i Berlin, srpska prestonica, Beograd. To je fanstastična prilika za oba grada, jer ko dođe u Novi Sad, doći će i u Beograd, ko dođe u Beograd, zavoleće Srbiju – kazao je Milenković.

Kako je na kraju istakao Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora projekta „Novi Sad 2021” upravo to je suština dugoročnog nacionalnog rebrendiranja i zato je Novi Sad važan srpski brend.

Očekivanja su da će Novi Sad ideal „srpske Atine“ s kraja 19. veka, transformisati u novu vizuju 21. veka i da drugi grad po veličini i značaju u Srbiji postane srpski Roterdam, Milano, Frankfurt ili Mančester, koji smo inače pobedili u trci za Omladinsku prestonicu Evrope, ali to je već neka druga priča…

Na Konferenciji „The Economist: Svet u 2017” prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić i brojni ministri u Vladi Srbije, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ostavite odgovor