Novi Sad ugostio austrijskog umetnika i performera Vilija Dornera

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru projekta Festival uličnog plesa „Gruving”, koji je uvršten u Aplikacionu knjigu Fondacije „Novi Sad 2021”, naš grad posetio je austrijski umetnik (koreograf) Vili Dorner kako bi zajedno sa lokalnim partnerom Plesnim udruženjem „Gruv” radio na pripremi specifičnog performansa „Tela u urbanim prostorima” (Bodies in urban spaces). On je tokom dva dana napravio selekciju i uradio prvu probu sa novosadskim plesačima i mapirao objekte u javnim prostorima na kojima će sa njima u septembru, tokom narednog Kaleidoskopa kulture, izvesti svoj performans.

Cilj performansa „Tela u urbanom prostoru”, prema rečima umetnika, je da se istakne funkcija urbane strukture te da se otkriju mogućnosti ograničenih pokreta, ponašanja, kao i pravila i ograničenja. Postavljajući igrače na određena mesta, njihovi pokreti teraju ljude na razmišljanje. Prolaznici, stanovnici i publika postaju motivisani i spremni da okruženje u kom žive i svakodnevno provode vreme dožive na potpuno drugačiji način.

„Ovaj projekat je jedna vrsta borbe za slobodu u gradovima. Dakle, ja vidim okruženje kao igralište gde možemo da radimo ono što poželimo. Uglavnom dobijemo dozvolu za ovako nešto, ali mi je zanimljivo kada ne dobijemo, zbog čega je nismo dobili. Na taj način, ceo projekat ustvari pokazuje koliko imamo slobode u gradu, koliko slobodno možemo da se krećemo i ponašamo u gradu u kom živimo. Ovo postaje sve važnije jer je ovo naša sredina u kojoj gradimo budućnost i na nama je da odlučimo kako želimo da naše okruženje izgleda”, rekao je Dorner.

Njegov nastup osmišljen za grupu plesača je privremena intervencija koja se odvija u različitim urbanim arhitektonskim okruženjima. Sastavljen je od niza pokreta osmišljenih u trenutku, pokreta koji su prolazni, te na ovaj način omogućavaju posmatraču da jedan već poznat prostor doživi na sasvim nov način.
Ovakav način međusobne komunikacije ne ostavlja fizički trag, ali ostaje duboko urezan u sećanju posmatrača. Dok ljudi šetaju u grupama, počinju da pričaju, dakle, to onda postaje jedan društveni događaj, momentum koji podstiče interakciju između građana.

 

         

Vili Dorner se bavi koreografijom od 1990. godine. Pored izvođenja svojih koreografija u sklopu međunarodnih turneja, Dorner je radio i na stvaranju filma, a posebno ga zanima i organizovanje događaja koji omogućavaju publici da dožive nova iskustva, drugačije viđenje i percepciju svakodnevnog života. Svoj rad je predstavljao na festivalima i zanimljivim lokacijama u Evropi, Africi, Severnoj i Južnoj Americi i Kini, ali i u drugim Evropskim prestonicama kulture kao što su Riga i Malta. Skoro čitav svet iskusio je nesvakidašnje ideje Vilija Dornera.

Ostavite odgovor