Нови Сад угостио аустријског уметника и перформера Вилија Дорнера

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта Фестивал уличног плеса „Грувинг”, који је уврштен у Апликациону књигу Фондације „Нови Сад 2021”, наш град посетио је аустријски уметник (кореограф) Вили Дорнер како би заједно са локалним партнером Плесним удружењем „Грув” радио на припреми специфичног перформанса „Тела у урбаним просторима” (Bodies in urban spaces). Он је током два дана направио селекцију и урадио прву пробу са новосадским плесачима и мапирао објекте у јавним просторима на којима ће са њима у септембру, током наредног Калеидоскопа културе, извести свој перформанс.

Циљ перформанса „Тела у урбаном простору”, према речима уметника, је да се истакне функција урбане структуре те да се открију могућности ограничених покрета, понашања, као и правила и ограничења. Постављајући играче на одређена места, њихови покрети терају људе на размишљање. Пролазници, становници и публика постају мотивисани и спремни да окружење у ком живе и свакодневно проводе време доживе на потпуно другачији начин.

„Овај пројекат је једна врста борбе за слободу у градовима. Дакле, ја видим окружење као игралиште где можемо да радимо оно што пожелимо. Углавном добијемо дозволу за овако нешто, али ми је занимљиво када не добијемо, због чега је нисмо добили. На тај начин, цео пројекат уствари показује колико имамо слободе у граду, колико слободно можемо да се крећемо и понашамо у граду у ком живимо. Ово постаје све важније јер је ово наша средина у којој градимо будућност и на нама је да одлучимо како желимо да наше окружење изгледа”, рекао је Дорнер.

Његов наступ осмишљен за групу плесача је привремена интервенција која се одвија у различитим урбаним архитектонским окружењима. Састављен је од низа покрета осмишљених у тренутку, покрета који су пролазни, те на овај начин омогућавају посматрачу да један већ познат простор доживи на сасвим нов начин.
Овакав начин међусобне комуникације не оставља физички траг, али остаје дубоко урезан у сећању посматрача. Док људи шетају у групама, почињу да причају, дакле, то онда постаје један друштвени догађај, моментум који подстиче интеракцију између грађана.

 

         

Вили Дорнер се бави кореографијом од 1990. године. Поред извођења својих кореографија у склопу међународних турнеја, Дорнер је радио и на стварању филма, а посебно га занима и организовање догађаја који омогућавају публици да доживе нова искуства, другачије виђење и перцепцију свакодневног живота. Свој рад је представљао на фестивалима и занимљивим локацијама у Европи, Африци, Северној и Јужној Америци и Кини, али и у другим Европским престоницама културе као што су Рига и Малта. Скоро читав свет искусио је несвакидашње идеје Вилија Дорнера.

Оставите одговор