Novi Sad u poseti Noriču (Engleska)

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Panorama Noriča

Tokom novembra meseca, Jelena Stevanović, jedna od članova stručnog tima pri Organizacionom odboru za realizaciju inicijative da se Grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, boravila je u Noriču, u Engleskoj, sve u cilju da se pomogne našem gradu pri kandidaturi za ovu prestižnu titulu. Naime, našem gradu je usledio poziv rukovodioca za kulturu grada Noriča, Niki Rotsos, kako bi nam pomogli u pripremi kandidature za Evropsku prestonicu kulture, budući da su i sami prošli kroz isti proces. Ova poseta je i deo šireg plana da se povežemo sa gradovima pobratimima prilikom procesa pripreme kandidature.

Tokom boravka u Noriču, dogovoreno je i predstavljanje kandidature Novog Sada na Norfokl-Norič festivalu, koji je jedan od najvećih festivala u Velikoj Britaniji, osnovan još davne 1772. godine. Niki Rotsos, rukovodilac za kulturu grada Noriča najavila je posetu Novom Sadu za Dan grada što je značajna prilika da uzvratimo gostoprimstvo i učvrstimo saradnju sa gradom pobratimom i intenziviramo kontakte i u budućnosti.

Saradnja između gradova Noriča i Novog Sada duga je više od 50 godina, a 1989. godine potpisana je i  povelja o bratimljenju. Potpisivanje povelje krunisalo je bogatu i raznovrsnu saradnju u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti i urbanizma. Glavni nosioci saradnje bili su članovi Društva prijateljstva Norfolk i Norič-Novi Sad i bratskog udruženja koje je delovalo u Novom Sadu. Upravo su članovi društva bili domaćini tokom boravka u Noriču. Neki od njih, poput Pitera i Dajane Bekli, počasni su građani Novog Sada. Predsednik Društva prijateljstva Norfolk i Norič -Novi Sad, Daglas Andervud, bivši je gradonačenik Noriča i veliki prijatelj Novog Sada.

Tokom boravka u Noriču, predstavnica iz Novog Sada imala je priliku da se sastane sa brojnim predstavnicima kulturnih institucija grada, poput Umetničkog centra Noriča, Kraljevskog pozorišta, Noričkog Centra za pisce, Norfolk-Norič festival i drugih. Norič se nalazio na listi gradova koji su se kandidovali za Evropsku prestonicu kulture 2008. godine, kada je pobeduo odneo Liverpul. Ipak, sama priprema za Prestonicu kulture omogućila im je da, uz pomoć vrhunskog tima stručnjaka, sagledaju kulturnu scenu grada i naprave plan za njeno dalje razvijanje. Kao rezultat, uspeli su da usvoje strategiju kulturnog razvoja, tako da je kulturna scena imala velike koristi i ako grad nije dobio titulu Evropske prestonice kulture. Budući da su 2012.godine poneli prestižnu titulu „Uneskov grad književnosti“, Norič dosta ulaže u razvoj centra za pisce (Norwich Writer’s Center). Direktor ovog centra, Kris Gribl, izrazio je želju da uspostavi saradnju sa Novim Sadom, naročito da razvijemo dugogodišnje projekte, koji mogu ući u program naše kandidature.

Ostavite odgovor