Нови Сад у финалној фази селекције!

Објављено у категорији: Вести

novisad2021.rsКандидатура Новог Сада је данас, у Букурешту, позитивно оцењена од стране независног панела експерата, именованог од стране Европске комисије, те се наш град квалификовао за финалну фазу селекције, односно, доспео у најужи круг кандидата заједно са Херцег Новим из Црне Горе. Како је наведено у саопштењу из Европске комисије поводом одлуке Панела, само учешће у финалном кругу селекције има велики социјални, економски и културни значај за развој града, а потврда је да изабрани градови озбиљно и посвећено раде на одрживом културном напретку и изради стратегије културног развоја.

Да подсетимо, 2021. године, поред града из државе кандидата и потенцијалног кандидата, биће изабрана још два града – Европске престонице културе, и то из Румуније и Грчке. Данас су нас обрадовале и вести из Темишвара, града партнера Новог Сада на путу ка Европској престоници културе, који је такође изабран у финалну фазу селекције румунског националног такмичења.

Организационом одбору Нови Сад 2021, Програмском савету и члановима експертских тимова, током дана упућене су бројне честитке из земље и иностранства. Амбасадор Мајкл Давенпорт, шеф Делецације Европске уније у Србији, упутио је путем твитер налога честитку нашем граду и пожелео срећу у даљим припремама за финалну фазу селекције.

У наредном периоду очекују се коментари и евалуација апликационог формулара од стране Панела експерата, након чега ће се приступити допуни и ревизији апликације и припреми пројеката. Очекује се да ће се коначна одлука о избору за Европску престоницу културе донети у Бриселу, средином октобра месеца 2016. године.

Оставите одговор