Predstavljanje Novog Sada u Beču

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija „Novi Sad 2021“ u četvrtak 22. marta u saradnji sa Centralnom bibliotekom Beča, organizovala je književno veče sa ciljem promovisanja projekta, isticanja vidljivosti Novog Sada kao Evropske kulturne prestonice i internacionalizacije naših umetnika.

Veče posvećeno književnosti je bilo i povod da se okupe predstavnici evropskih prestonica kulture Dunavskog regiona: Varna 2019, Rijeka 2020, Temišvar 2021 i Novi Sad 2021.

Skup je ispred Fondacije „Novi Sad 2021‘’, otvorio Đula Ribar sa temom  „Novi Sad u Evropi – mostovi višejezičnosti’’. Svi ovi gradovi osvrću se na bogatu i raznoliku istoriju kulture, koju je, pored ostalog okarakterisala višejezičnost i multietničnost. Skupu je prisustvovao i gospodin Pero Janković, ambasador Republike Srbije u Republici Austriji.

Iz četiri prestonice Dunavskog regiona predstavljena su četiri karakteristična, poznata autora, koji su na neki način povezani sa ovim gradovima: kroz svoj rad ili identitet, ili ličnu sudbinu. Ispred grada Novog Sada to je bio pisac Oto Horvat.

Književno veče je deo aktivnosti na realizaciji projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture‘’, koji je zaključkom Vlade Republike Srbije (05 broj 69-12771/2016) proglašen za projekat od nacionalnog značaja.

Ostavite odgovor