Представљање Новог Сада у Бечу

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ у четвртак 22. марта у сарадњи са Централном библиотеком Беча, организовала је књижевно вече са циљем промовисања пројекта, истицања видљивости Новог Сада као Европске културне престонице и интернационализације наших уметника.

Вече посвећено књижевности је било и повод да се окупе представници европских престоница културе Дунавског региона: Варна 2019, Ријека 2020, Темишвар 2021 и Нови Сад 2021.

Скуп је испред Фондације „Нови Сад 2021‘’, отворио Ђула Рибар са темом  „Нови Сад у Европи – мостови вишејезичности’’. Сви ови градови осврћу се на богату и разнолику историју културе, коју је, поред осталог окарактерисала вишејезичност и мултиетничност. Скупу је присуствовао и господин Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији.

Из четири престонице Дунавског региона представљена су четири карактеристична, позната аутора, који су на неки начин повезани са овим градовима: кроз свој рад или идентитет, или личну судбину. Испред града Новог Сада то је био писац Ото Хорват.

Књижевно вече је део активности на реализацији пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе‘’, који је закључком Владе Републике Србије (05 број 69-12771/2016) проглашен за пројекат од националног значаја.

Оставите одговор