Novi Sad sve bliži tituli – Novi prostori, procesi i programi

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Izgradnja Kreativnog polisa, nove kulturne stanice, dela svetskih umetničkih imena – Novi Sad se užurbano priprema za 2021 – godinu titule Evropske prestonice kulture.


Kako teče izgradnja Kreativnog polisa, budućeg umetničkog, kreativnog i omladinskog kutka, na mestu nekadašnjeg prostora industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“ proverila je i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Brnabić je Kreativni polis, jedan od najznačajnijih prostornih projekata u gradu, obišla ponovo, nakon osam meseci, a prethodni put je bila prošlog oktobra, kada je u Novi Sad dolazila povodom otvaranja kulturne stanice Svilara i još tada rekla da viziju Novog Sada treba da slede i drugi gradovi u Srbiji.

Osim Kreativnog polisa, koji nastaje na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u Novom Sadu, u toku su radovi na novim prostorima, ali i revitalizaciji postojećih, sve u cilju razvoja kulturnog i kreativnog stvaralaštva, pripreme grada za 2021.

Na mestu stare fabrike za bojenje svile nastala je nova kulturna stanica Svilara koja je kroz programe nastavila da neguje kulturno nasleđe, dok je prostor stare streljane postao savremena kulturna stanica Eđšeg. U cilju decentralizacije kulturnih sadržaja planirano je pokretanje još tri kulturne stanice, i to na Novom naselju, Klisi i u okviru Kreativnog polisa. Posle sto godina Muzička i Baletska škola dobiće zajednički prostor na Limanu III sa gradskom koncertnom dvoranom, staro jezgro grada biće uređeno nakon 70 godina. Takođe, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, veoma važno kulturno nasleđe, kroz koji, tokom cele godine prolaze turisti, a pogotovo u vreme Exit festivala i Festivala uličnih svirača, doživeće svoju obnovu. Nekoliko fasada u tom delu je već sređeno, a cilj je da ono bude potpuno revitalizovano, jer i sada ima ogroman turistički potencijal, koji se još više može razvijati.

Dok se s jedne strane radi na izgradnji i revitalizaciji prostora, sa druge se realizuju brojni značajni programi, koji će zajedno sa prostorima postati legat grada, izjavio je povodom posete Kreativnom polisu gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

„Paralelno radimo na izgradnji novih prostora, ali i obnovi starih, kao i na razvijanju programa, koji će doprineti našem, sada već nezaustavljivom, napretku na polju kulture i turizma. Naš zadatak nije samo da budemo centar evropske kulture i umetnosti te 2021. već da svi naši procesi, na kojima sada radimo, ostanu Novom Sadu i budućim generacijama. Mi već sada, dve godine pred titulu, imamo dela svetskih umetnika u našem gradu. Nedavno je završena izložba „Andy Warhol“ u Zbirci strane umetnosti, a Novi Sad je sada dobio i spomenik mira „One day…“ jer je legendarna Joko Ono, čuvena umetnica i aktivistkinja za ljudska prava, izabrala upravo naš grad da mu pokloni svoje delo“, rekao je Vučević.

„Mir je moć. Srećna sam što sam večeras sa vama. Pozdravljam vas sve u Srbiji“ poručila je Joko Ono u video poruci na svečanom otkrivanju spomenika mira „One day…“ 28. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Spomenik mira je napravljen po uzoru na tradicionalni srpski brod „šajku“, povodom stogodišnjice od potpisivanja mirovnog sporazuma u Versaju, kojim je okončan Prvi svetski rat, a projekat je realizovan u saradnji sa Exit fondacijom i kompanijom NIS. Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Exit fondacije, kulturnih institucija i organizacija, gradskih i pokrajinskih vlasti, kao i predsednice Vlade Ane Brnabić.

„Lako je biti uspešan kao Vlada Srbije kad imate ovakav tim u Novom Sadu. U Novom Sadu, ako nečega ne manjka, onda su to odlični ljudi, sa fantastičnim idejama, ogromne kreativnosti i hvala vam što dovodite svet u Srbiju, hvala Exit-u što 19 godina na najbolji mogući način promoviše Srbiju u svetu“, rekla je premijerka.


Pored Joko Ono i nedavno završene izložbe „Andy Warhol“ u Novom Sadu biće izložena i dela kontroverznog francuskog umetnika, Anrija de Tuluza Lotreka.
Izložba koja sadrži više od 20 njegovih radova biće otvorena 3. jula u kulturnoj stanici Svilara, sa simboličnim početkom u 20.21 čas.

Iako u svoje vreme nije bio priznat, Lotrek je iza sebe ostavio ogromno umetničko bogatstvo i jedan je od zaslužnih umetnika koji su doprineli afirmaciji plakata kao jednog od modernih oblika reklame.

Ostavite odgovor