Novi Sad sledeće godine domaćin Dunavske konferecije o kulturi

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novi Sad sledeće godine domaćin Dunavske konferecije o kulturiPeter Langer, generalni koordinator Saveta podunavskih gradova i regija danas je u Kulturnom centru Novog Sada, zajedno sa dr Andrejom Fajgeljom, predsednikom Organizacionog odbora inicijative da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, najavio održavanje druge Dunavske konferencije o kulturi u Novom Sadu početkom maja sledeće godine čija će tema biti u vezi sa saradnjom sa gradovima kandidatima za Evropsku prestonicu kulture i dunavskim festivalima kulture.

– Prva Dunavska konferencija o kulturi održana je u Ulmu ove godine. Predlog dr Fajgelja koji je učestvovao u Ulmu na Konferenciji, da se naredna održi upravo u Novom Sadu je rado prihvaćena i što se nas tiče, imaće punu podršku pokrajinske Vlade Baden-Virtemberga, Saveta podunavskih gradova i regija u čije ime danas ovde i govorim jer mi možemo biti i suorganizatori Konferencije, a finansijsku pomoć će pružiti i naše Ministarstvo za nauku, istraživanje i umetnost. Od mog prvog dolaska u vaš grad 1997. godine, dakle od onda kada sam došao da potražim vaše umetnike, između ostalih, Borisa Kovača, Aleksandra Tišmu, Đorđa Balaševića i druge i da ih pozovem na Festival u Ulm, sprijateljio sam se sa mnogima u Novom Sadu i ta saradnja se iz godine u godinu sve više produbljivala. Da mi je tada neko rekao da ću kroz 15-16 godina biti zvanični konsultant vašeg Organizacionog odbora za EPK, da ćemo zajedno organizovati Dunavsku konferenciju o kulturi i da će naši regionalni susreti duž Dunava biti upravo tim prijateljstvom oplemenjeni, možda ne bih poverovao, ali sada sam ubeđen da su upravo prijateljstva i dovela do toga da mi više od decenije sarađujemo i da smo učinili da se kulture različitih zemalja duž Dunava prepliću u svojim promocijama i razmenama, istakao je Langer koji je u svom izlaganju posebno istakao da Novi Sad sledeće godine domaćin Dunavske konferecije o kulturiNovi Sad sledeće godine domaćin Dunavske konferecije o kulturiDunav i jeste tako veliki simbol jer duž svoga toka povezuje toliko različitih kultura. Kao što je bio prijatelj sa Aleksandrom Tišmom, Langer prijateljuje i sa velikim mađarskim piscem Đerđom Konradom i predložio je da druga Dunavska konferencija o kulturi nosi moto, rečenicu iz Konradovih eseja: „Dunav – glavna saobraćajnica kulture“. Po Langerovim rečima, već na prvoj Konferenciji se pokazalo da umetnici i kulturni aktivisti u međusobnoj razmeni iskustva nalaze nove načine da predstavljaju jedni drugima svoje programe. „U prvom redu je na Konferenciji uvek naglašena slobodna, nezavisna kulturna delatnost. A kada sloboda postoji u kulturi onda je ona glavni dokaz da postoji demokratija u svim zemljama duž Dunava. Slobodna umetnost je ta koja ponekad zna i da zaboli, ali ona je direktna, ona postavlja pitanja društvu u kojem nastaje, ona prva ukazuje na probleme savremenog čoveka“, dodao je Peter Langer.

Dr Fajgelj je rekao da je izuzetno ponosan na činjenicu da će Konferencija biti održana u Novom Sadu, gradu koji je i po svom položaju, a i duhom, u samom centru Dunavske regije.
– Naš predlog je podržan i na nedavno održanoj Konferenciji Dunavske strategije u Bukureštu, tako da će Novi Sad imati prilike da ugosti umetnike, kulturne poslanike i donosioce odluka u jednoj tako važnoj oblasti iz cele Dunavske regije. To će značajno doprineti razvoju kulturne scene našeg grada i njegovoj prepoznatljivosti u evropskim i sveskim razmerama što je u skladu sa našim naporima da postanemo Evropska prestonica kulture. Tema Konferencije će, pored gradova kandidata za ovu prestižnu titulu, biti i Dunavski festivali u gradovima i opštinama dunavske regije. Grad Novi Sad na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem pružiće svu podršku ovom projektu, a pored same Konferencije će u našem gradu biti organizovan i Sajam dunavskih opština na kojem će gradovi i opštine iz cele dunavske regije imati priliku da se predstave, istakao je Fajgelj.

 

 

 

Ostavite odgovor