Novi Sad predstavljen i na Forumu o Nikoli Tesli u Parizu

Objavljeno u kategoriji: Uncategorized, Vesti

Forum o Nikoli Tesli u Parizu8Aleksandra Stajić, angažovana na projektu pripreme kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020, bila je jedan od osam učesnika okruglog stola o Nikoli Tesli u organizaciji UNESCO kluba Sorbone, u sedištu UNESCA u Parizu 7. decembra. Forum o Nikoli Tesli organizovan je u okviru proslave Svetskog dana ljudskih prava koji se svake godine tradicionalno obeležava 10. decembra.

Aleksandra je održala govor „Novi Sad- la ville Teslienne“ (Novi Sad- Teslin grad) kojim je istakla višetruku vezanost najvećeg srpskog naučnika i inovatora za ovaj grad i strancima ukazala na bitnu činjenicu da je Novi Sad jedini grad na svetu koji je 1936. godine proglasio Nikolu Teslu za svog počasnog građanina. Aleksandra je ovom prilikom ujedno prikazala sve lepote kao i znamenite spomenike i institucije Novog Sada putem dela izložbe fotografija „Potret grada u usponu“ (Potrait of an up and coming city) na čijoj realizaciji je radilo čak jedanaest eminentnih fotografa.

Ostali učesnici okruglog stola bili su:  Aleksandar Protić koji trenutno radi na projektu Tesla Memory Project, NatalVukobrat iz Teslianum centra, Slobodan Ivetić koji organizuje Internacionalni Tesla kongres, Igo Venel i Luj-Pjer Dival koji pripremaju multimedijalni spektakl o Tesli i koji su predstavili glumce koji će glumiti lik Nikole Tesle u ranom i poznom periodu svog života.

Aleksandra Stajić je kao članica tima inicijative da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, učesnicima okruglog stola podelila promotivni materijal: vodiče i brošure kroz Novi Sad na engleskom  pripremljene u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada, razglednice sa motivima grada, bedževe sa logom Novog Sada – kandidata za Evropsku prestonicu kulture 2020. Učesnici foruma izrazili su spremnost za saradnju i pružanje podrške u kandidaturi Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture 2020. godine.

 

Ostavite odgovor