Нови Сад постао део мреже „Orange Cities“ преко међународног пројекта „O-City“

Објављено у категорији: Вести

Креирање онлајн интеркултуралне платформе, којој ће свако моћи да приступи и допринесе својим знањем и која ће обухватити културно наслеђе разних земаља, циљ је трогодишњег међународног пројекта „Orange Cities – O-City: креативност, иновација и технологија“ у који се укључио и Нови Сад.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Бизнис инкубатор Нови Сад изабрани су за партнере на пројекту почетком ове године, као представници Новог Сада који ће сарађивати са различитим пословним организацијама и едукативним институцијама из Шпаније, Словеније, Грчке, Италије и Колумбије.

Представници Фондације „Нови Сад 2021“ и Бизнис инкубатора уручили су „O-City“ трофеј начелници Градске управе за културу, Зорици Шијак, како би се нагласила и званична подршка Града Новог Сада у важном међународном пројекту.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ има задатак да кроз пројекат „O-City“ допринесе локалном и регионалном развоју културе кроз промоцију културног наслеђа на савремене начине, активира локалну културну сцену и повећа потражњу за обученим експертима у креативним технологијама.

Пројекат „O-City“ има три фазе. Прва је да открије и промовише културно (материјано и нематеријално) наслеђе градова, али и ствара нове легате, у смислу развоја идентитета једне заједнице и њених грађана.

Подстицање креативне економије, обучавајући стручњаке на пољу креативних технологија тако да они интегришу то знање у постојеће или нове компаније је друга фаза. Она такође подразумева и да се институције и организације које се баве културом, окрену модерном приступу и савременим технологијама.

Трећа фаза је модернизација универзитета, односно преношења и усвајања знања које би требало да се заснива на покретању пројеката, подстицању тимског рада, обуке, унапређењу вештина и средстава за иновативно учење.

Идеја је да ти циљеви буду постигнути кроз знање, дељење примера добре праксе и сарадње између троструког креативног партнерства: Универзитети, предузећа и градови који ће створити атмосферу тимског рада за креирање иновација које утичу на средину.

Оставите одговор