Novi Sad postaje magnet za turiste

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Turistička organizacija Novog Sada objavila je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, da je tokom decembra meseca u Novom Sadu boravilo čak 14,051 turista, što je porast od 22% u odnosu na decembar 2015. godine. Evidentirano je 25,283 noćenja, što takođe predstavlja porast u odnosu na prethodnu godinu za 17,6%. Jedan od razloga za povećan broj turista krajem prošle godine svakako je premijerno organizovan festivalski doček Nove godine pod nazivom Dve.Nove koji je pripremio tim „Novi Sad 2021“.

Kada je reč o ukuponom broju turista koji su posetili Novi Sad tokom 2016. godine rezultati su impozantni. Tokom prošle godine na teritoriji Novog Sada boravilo je 174.489 turista, što predstavlja porast u odnosu na 2015. godinu za 15,3%. Prema istom izvoru, tokom 2016. ostvareno je 360.578 noćenja što predstavlja porast od 21,4% u odnosu na 2015. godinu. Interesantan podatak je da je tokom 2016. godine poseta stranih turista porasla za 31,4%, što potvrđuje da dobijanje prestižne titule evropska prestonica kulture pokazuje prve efekte.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković ističe da ovo istraživanje potvrđuje da je bio odličan odabir datuma koji su prilikom kandidature za tu prestižnu titulu navedeni u aplikacionoj knjizi – otvaranje programa Evropske prestonice kulture 2021. godine u Novom Sadu zakazano je za 13. januar, kada se obeležava srpska Nova godina, odnosno novogodišnja noć po julijanskom kalendaru, a zatvaranje za 31. decembar, za doček Nove godine po gregorijanskom kalendaru.

– Ovi datumi su važni, ne samo u kontekstu narativa, koji je potvrdio spajanje starog i novog povezivanjem kroz svojevrsni vremenski most, i suživot i interkulturalnost, koji se upravo u tom periodu novogodišnjih i božićnih praznika identitetski najbolje potvrđuju u Novom Sadu, već su i pokazali svoju ekonomsku opravdanost kroz povećanje broja turista, posebno onih koji dolaze iz inostranstva. To je zaista nešto što bi trebalo da razvijamo u godinama koje slede i tim putem ćemo sigurno, sa puno energije i kreativnosti nastaviti – rekao je Milenković.

Kako je izgledao premijerno realizovan festivalski koncept proslave „najluđe noći“ pod nazivom Dve.Nove, koji je održan na četiri lokacije, u četiri dana, za dve Nove godine, kada je nastupilo više od 100 izvođača, od čega 60 simfoničara, koji su izveli više od 40 sati programa i predstavili najraznovrsniju muzičku ponudu do sada – od džez, pop i rok muzike, preko DJ-eva, do simfonijskog i duvačkog orkestara – pogledajte u promo-filmu koji je realizovala ekipa projekta „Novi Sad 2021“.

Ostavite odgovor