Нови Сад постаје магнет за туристе

Објављено у категорији: Вести

Туристичка организација Новог Сада објавила је, према подацима Републичког завода за статистику Србије, да је током децембра месеца у Новом Саду боравило чак 14,051 туриста, што је пораст од 22% у односу на децембар 2015. године. Евидентирано је 25,283 ноћења, што такође представља пораст у односу на претходну годину за 17,6%. Један од разлога за повећан број туриста крајем прошле године свакако је премијерно организован фестивалски дочек Нове године под називом Две.Нове који је припремио тим „Нови Сад 2021“.

Када је реч о укупоном броју туриста који су посетили Нови Сад током 2016. године резултати су импозантни. Током прошле године на територији Новог Сада боравило је 174.489 туриста, што представља пораст у односу на 2015. годину за 15,3%. Према истом извору, током 2016. остварено је 360.578 ноћења што представља пораст од 21,4% у односу на 2015. годину. Интересантан податак је да је током 2016. године посета страних туриста порасла за 31,4%, што потврђује да добијање престижне титуле европска престоница културе показује прве ефекте.

Директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић истиче да ово истраживање потврђује да је био одличан одабир датума који су приликом кандидатуре за ту престижну титулу наведени у апликационој књизи – отварање програма Европске престонице културе 2021. године у Новом Саду заказано је за 13. јануар, када се обележава српска Нова година, односно новогодишња ноћ по јулијанском календару, а затварање за 31. децембар, за дочек Нове године по грегоријанском календару.

– Ови датуми су важни, не само у контексту наратива, који је потврдио спајање старог и новог повезивањем кроз својеврсни временски мост, и суживот и интеркултуралност, који се управо у том периоду новогодишњих и божићних празника идентитетски најбоље потврђују у Новом Саду, већ су и показали своју економску оправданост кроз повећање броја туриста, посебно оних који долазе из иностранства. То је заиста нешто што би требало да развијамо у годинама које следе и тим путем ћемо сигурно, са пуно енергије и креативности наставити – рекао је Миленковић.

Како је изгледао премијерно реализован фестивалски концепт прославе „најлуђе ноћи“ под називом Две.Нове, који је одржан на четири локације, у четири дана, за две Нове године, када је наступило више од 100 извођача, од чега 60 симфоничара, који су извели више од 40 сати програма и представили најразноврснију музичку понуду до сада – од џез, поп и рок музике, преко ДЈ-ева, до симфонијског и дувачког оркестара – погледајте у промо-филму који је реализовала екипа пројекта „Нови Сад 2021“.

Оставите одговор