Изложба Галерије Матице српске у Печују: Сарадња две ЕПК

Објављено у категорији: Вести

Изложба која спаја европско, национално и локално у делима домаћих и страних уметника „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске“ биће представљена у Печују од 10. до 27. октобра.

То је још један облик сарадње две Европске престонице културе, Новог Сада, који дочекује ту титулу 2021. и Печуја, који је био носилац те титуле 2010. године.

Изложба је ове године у мају представљена у Галерији Центра за културу, образовање и информисање „Градац” у Рашки, током јануара и децембра у Музеју Херцеговине у Требињу, а најпре су је видели Новосађани, прошлог лета, у Галерије Матице српске, у оквиру програма обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу.

Изложбом су представљена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост.

Одабрано је 18 најрепрезентативнијих уметничких дела са изложбе „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске“ одштампаних на платну и папиру, како би публика у региону и другим европским земљама имала прилику да се упозна са том изложбом. На овај начин створена је својеврсна „путујућа изложба” и отворена је могућност да се посредством дигиталних принтова с одабраним уметничким делима упозна већи број људи.

Аутори изложбе су виши конзерватори Данило Вуксановић и Лука Кулић и кустоскиње Мирослава Жарков и Станислава Јовановић.

Оставите одговор