Izložba Galerije Matice srpske u Pečuju: Saradnja dve EPK

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Izložba koja spaja evropsko, nacionalno i lokalno u delima domaćih i stranih umetnika „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ biće predstavljena u Pečuju od 10. do 27. oktobra.

To je još jedan oblik saradnje dve Evropske prestonice kulture, Novog Sada, koji dočekuje tu titulu 2021. i Pečuja, koji je bio nosilac te titule 2010. godine.

Izložba je ove godine u maju predstavljena u Galeriji Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac” u Raški, tokom januara i decembra u Muzeju Hercegovine u Trebinju, a najpre su je videli Novosađani, prošlog leta, u Galerije Matice srpske, u okviru programa obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Izložbom su predstavljena umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Odabrano je 18 najreprezentativnijih umetničkih dela sa izložbe „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ odštampanih na platnu i papiru, kako bi publika u regionu i drugim evropskim zemljama imala priliku da se upozna sa tom izložbom. Na ovaj način stvorena je svojevrsna „putujuća izložba” i otvorena je mogućnost da se posredstvom digitalnih printova s odabranim umetničkim delima upozna veći broj ljudi.

Autori izložbe su viši konzervatori Danilo Vuksanović i Luka Kulić i kustoskinje Miroslava Žarkov i Stanislava Jovanović.

Ostavite odgovor