Нови Сад – Омладинска престоница Европе 2019.

Објављено у категорији: Вести
prestonica mladih

Град Нови Сад, након освајања престижне титуле Европске престонице културе 2021. године, проглашен је и за Омладинску престоницу Европе! Та титула се додељује европском граду на период од годину дана, а у тесној конкуренцији са  француским градом Амиенсом, британским Дери Сити & Страбан, Манчестером и италијанском Перуђом, Нови Сад је однео победу за 2019. годину! У току тог периода изабраном граду се пружа прилика да кроз вишенаменске програме прикаже свој културни, друштвени, политички и економски живот и програме развоја за младе.

После финалне презентације пројекта „Нови Сад – Отвара врата„, коју је одржала новосадска делегација у Варни, 11 чланова стручног жирија донело је одлуку да управо Нови Сад понесе титулу Омладинске престонице Европе 2019.

Након манифестације „OPENS Day“ у самом центру града, те отварања првог „Омладинског клуба“, а затим и слања детаљне апликације на преко 200 страница донета је и ова историјска одлука за Нови Сад.

opening doorsКандидатура Града Новог Сада за Омладинску престоницу Европе је била својеврсни позив младима да се активно укључе у сопствени развој и изградњу сопствене независности, а зато је мото кандидатуре био „Opening Doors“.

Ово је велики успех за Нови Сад да у само једној години постане Европска престоница културе 2021. године и Омладинска престоница Европе 2019. године. Тиме се Нови Сад, уз то што је домаћин једног од водећих европских фестивала, и дефинитивно позиционирао као незаобилазна дестинација у Европи.

ЕXIT фондација иницирала је и водила процес кандидатуре Новог Сада за  Омладинску престоницу Европе 2018. године и довела Нови Сад до самог финала, док су омладинске организације Новог Сада наставиле започет процес и водећи кандидатуру за 2019. годину донеле Новосађанима победу.

 

Оставите одговор