Нови Сад – мост у обнови и развоју културног наслеђа

Објављено у категорији: Вести

„Управљање историјским градским пределима – перспективе и потенцијали за градове у Србији“ назив је семинара одржаног у Новом Саду у новоотвореној културној станици „Свилара“, обновљеном објекту индустријског наслеђа у оквиру пројекта „Нови Сад 2021- Европска престоница културе“.  У склопу припрема за ову престижну титулу, Нови Сад се показао као добар домаћин, али и пример и инспирација за остале градове, како у Србији тако и у региону. Повезујући теорију и праксу из земље и иностранства, Нови Сад је обновио и наставља да обнавља неке од својих најзначајнијих објеката културног наслеђа.

„Желимо да све те добре примере на којима радимо, не само у домену обнове, већ и даљег развоја кроз различите моделе управљања, поделимо и са другим градовима у Србији. Засновани на европским стандардима, а прилагођени нашим правним и културолошким  оквирима и могућностима, верујемо да су то успешни модели који би остали заоставштина пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, истакао је директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић.

Историјски градски предео: кључни концепти, приступи и примери добре праксе  представила је др Јонћа Еркан, ауторка награђиваних истраживања и пројеката у домену ревитализације културног наслеђа градова.

 „Приступ „управљања историјским градским пределима“ је изузетно актуелна тема на међународној сцени. Овај приступ говори нам о томе да је културно наслеђе градова основ за друштвени, образовни, културни и економски развој, те да се у политикама и праксама очувања културног наслеђа морају ангажовати различите струке, ресори и грађани.“ – истакла је Ерканова.

У години Европског културног наслеђа, Фондација „Нови Сад 2021“  ставила је  акценат на уређење Подграђа, али и даље обнове и развоја Петроварадинске тврђаве. Пројекат „Случај Петроварадин: Управљање историјским градским пределима“, реализовали су  Европа Ностра у сарадњи са Заводом за заштиту културних споменика Новог Сада и ТИМС-ом, а уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“. Пројекат је обухватио четири сегмента кроз које су стручњаци, заједно са активним организацијама и грађанима и кроз низ истраживања и едукативних активности дискутовали о моделу управљања овим културним добром и привођењу његовој намени.

Генерална секретарка организације Европа Ностра у Србији, Вишња Кисић каже да је Пројекат „Случај Петроварадин“ ставио рефлекторе на Петроварадинску тврђаву као изузетно вредно и комплексно културно наслеђе, и по први пут тврђаву посматрао кроз призму „управљања историјским градским пределима“.

„У едукативним и истраживачким активностима пројекта „Случај Петроварадин“ учествовало је преко 120 стручњака из земље и света – конзерватора, архитеката, етнолога, урбаниста, социолога, археолога, економиста, туризмолога – представника установа, јавних предузећа, организација цивилног друштва, привреде, универзитета. Као резултат, ишчекујемо и публикацију Досије Петроварадин, коју припремамо почетком следеће године, а која ће обухватити сва истраживања, пројектне идеје и препоруке за овај важан културно-историјски предео.“- додаје Кисићева.

Добар пример подграђа Петроварадинске тврђаве која ће после 300 година заблистати новим сјајем, Фондација „Нови Сад 2021“ примењује и на друга велика новосадска културна добра. После 200 година, ново рухо добила је некадашња фабрика свиле, данас Културна станица Свилара, а после 100 година уређује се некадашњи индустријски комплекс „Петар Драпшин“, Новосађанима познатији као Кинеска. Први пут Нови Сад добија градску концертну дворану, а после 100 година музичка и балетска школа добијају стално пребивалиште. Не мање важно, Трг слободе, после 70 година, добија нови изглед уз активно учешће домаћих и међународних експерата у области архитектуре, док је оживео и Алмашки крај, старо језгро Новог Сада.

Пред сам крај године Европског културног наслеђа, Новосађани ће у среду, 12. децембра, у Културној станици Свилара имати прилику да испрате изложбу „Европска година културног наслеђа 2018.– Где прошлост сусреће будућност“ на којој ће бити представљени пројекти који су допринели овој значајној теми.

 

Оставите одговор