Novi Sad – most u obnovi i razvoju kulturnog nasleđa

Objavljeno u kategoriji: Vesti

„Upravljanje istorijskim gradskim predelima – perspektive i potencijali za gradove u Srbiji“ naziv je seminara održanog u Novom Sadu u novootvorenoj kulturnoj stanici „Svilara“, obnovljenom objektu industrijskog nasleđa u okviru projekta „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“.  U sklopu priprema za ovu prestižnu titulu, Novi Sad se pokazao kao dobar domaćin, ali i primer i inspiracija za ostale gradove, kako u Srbiji tako i u regionu. Povezujući teoriju i praksu iz zemlje i inostranstva, Novi Sad je obnovio i nastavlja da obnavlja neke od svojih najznačajnijih objekata kulturnog nasleđa.

„Želimo da sve te dobre primere na kojima radimo, ne samo u domenu obnove, već i daljeg razvoja kroz različite modele upravljanja, podelimo i sa drugim gradovima u Srbiji. Zasnovani na evropskim standardima, a prilagođeni našim pravnim i kulturološkim  okvirima i mogućnostima, verujemo da su to uspešni modeli koji bi ostali zaostavština projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, istakao je direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković.

Istorijski gradski predeo: ključni koncepti, pristupi i primeri dobre prakse  predstavila je dr Jonća Erkan, autorka nagrađivanih istraživanja i projekata u domenu revitalizacije kulturnog nasleđa gradova.

 „Pristup „upravljanja istorijskim gradskim predelima“ je izuzetno aktuelna tema na međunarodnoj sceni. Ovaj pristup govori nam o tome da je kulturno nasleđe gradova osnov za društveni, obrazovni, kulturni i ekonomski razvoj, te da se u politikama i praksama očuvanja kulturnog nasleđa moraju angažovati različite struke, resori i građani.“ – istakla je Erkanova.

U godini Evropskog kulturnog nasleđa, Fondacija „Novi Sad 2021“  stavila je  akcenat na uređenje Podgrađa, ali i dalje obnove i razvoja Petrovaradinske tvrđave. Projekat „Slučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima“, realizovali su  Evropa Nostra u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnih spomenika Novog Sada i TIMS-om, a uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“. Projekat je obuhvatio četiri segmenta kroz koje su stručnjaci, zajedno sa aktivnim organizacijama i građanima i kroz niz istraživanja i edukativnih aktivnosti diskutovali o modelu upravljanja ovim kulturnim dobrom i privođenju njegovoj nameni.

Generalna sekretarka organizacije Evropa Nostra u Srbiji, Višnja Kisić kaže da je Projekat „Slučaj Petrovaradin“ stavio reflektore na Petrovaradinsku tvrđavu kao izuzetno vredno i kompleksno kulturno nasleđe, i po prvi put tvrđavu posmatrao kroz prizmu „upravljanja istorijskim gradskim predelima“.

„U edukativnim i istraživačkim aktivnostima projekta „Slučaj Petrovaradin“ učestvovalo je preko 120 stručnjaka iz zemlje i sveta – konzervatora, arhitekata, etnologa, urbanista, sociologa, arheologa, ekonomista, turizmologa – predstavnika ustanova, javnih preduzeća, organizacija civilnog društva, privrede, univerziteta. Kao rezultat, iščekujemo i publikaciju Dosije Petrovaradin, koju pripremamo početkom sledeće godine, a koja će obuhvatiti sva istraživanja, projektne ideje i preporuke za ovaj važan kulturno-istorijski predeo.“- dodaje Kisićeva.

Dobar primer podgrađa Petrovaradinske tvrđave koja će posle 300 godina zablistati novim sjajem, Fondacija „Novi Sad 2021“ primenjuje i na druga velika novosadska kulturna dobra. Posle 200 godina, novo ruho dobila je nekadašnja fabrika svile, danas Kulturna stanica Svilara, a posle 100 godina uređuje se nekadašnji industrijski kompleks „Petar Drapšin“, Novosađanima poznatiji kao Kineska. Prvi put Novi Sad dobija gradsku koncertnu dvoranu, a posle 100 godina muzička i baletska škola dobijaju stalno prebivalište. Ne manje važno, Trg slobode, posle 70 godina, dobija novi izgled uz aktivno učešće domaćih i međunarodnih eksperata u oblasti arhitekture, dok je oživeo i Almaški kraj, staro jezgro Novog Sada.

Pred sam kraj godine Evropskog kulturnog nasleđa, Novosađani će u sredu, 12. decembra, u Kulturnoj stanici Svilara imati priliku da isprate izložbu „Evropska godina kulturnog nasleđa 2018.– Gde prošlost susreće budućnost“ na kojoj će biti predstavljeni projekti koji su doprineli ovoj značajnoj temi.

 

Ostavite odgovor