Нови Сад и Темишвар удруженим снагама на путу ка 2021.

Објављено у категорији: Вести

Две Европске престонице културе 2021, Нови Сад и Темишвар, потписали су споразум о сарадњи како би удружили своје ресурсе, разменили искуства, превазилазили препреке и заједнички радили на пројектима, а све у циљу што боље припреме за 2021.

Приликом посете тима „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Темишвару 3. и 4. јуна два града резимирала су досадашњи рад на пољу културе и сарадњу, која је већ у неким областима остварена, али и постигли договор о активностима које ће допринети припреми за годину титуле у оба града.

Како би унапредили и обогатили културне сцене, Нови Сад и Темишвар наставиће размену уметника и радника у култури, која се и до сада реализовала веома успешно, а у плану је и организација семинара, обука, манифестација, као и покретање заједничких пројеката и радионица. Један од тих пројеката је Пут циркуса, у оквиру ког ће се радити на јачању независне циркуске сцене и организовању заједничких манифестација, као и пројекат Мали грантови који је намењен независној и ванинституционалној уметничкој и културној сцени са територије Новог Сада и Зоне 021. У оквиру тог пројекта ће бити организовани заједнички наступи, изведбе, изложбе, представе, као и умрежавање са другим организацијама или укључивање у постојеће мреже организација.

То је значајно за уметнике и културне раднике како би сви они, који креирају културне садржаје у будућим престоницама културе, стицали искуства, развијали нове идеје, добијали простор да граде културну слику свог града.

Сарадња има европску димензију, с обзиром на то да и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и удружење „Темишвар 2021“ желе да заједнички појачају сарадњу са међународним организацијама у области културе и образовања.

Оставите одговор