Novi Sad dobija novi park

Objavljeno u kategoriji: Uncategorized

Savremeni trend decentralizacije kulturnih događaja, a samim tim i decentralizacije kulture življenja, što je jedan od „širih“ ciljeva projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine, u Novom Sadu sve više dobija na značaju. Veliki zapušteni prostor između Novog naselja i Detelinare, uz staru ranžirnu stanicu i „napuštenu“ prugu, do kraja godine postaće nov, uređen gradski park.

Na prostoru od 3,5 hektara, nakon odnošenja „divljih“ deponija i uklanjanja samoniklog rastinja i korova, biće uređena zelena površina i sagrađeni prateći sadržaji koji će ulepšati park i učiniti ga funkcionalnim velikom broju sugrađana, različitih uzrasta. Kako je planirano, novi park će imati teretanu na otvorenom, teren za boćanje, igralište za decu, fontanu, poslastičarnicu. Svakako zanimljiv će biti i deo koji će biti adaptiran za održavanje koncerata, predstava i radionica na otvorenom.

Trebalo bi očekivati da će i preostalih približno 6,5 hektara, kada se završe imovinsko-pravni odnosi Grada i Železnica Srbije, koje su trenutni vlasnici tog prostora, biti takođe privedeno nameni koja će, za više desetina hiljada Novosađana koji žive na Novom naselju i Detelinari, značiti nove javne prostore na kojima će moći da se odmore, razonode, zabave, kulturno „osveže“ odmah tu, u svom komšiliku.

Ostavite odgovor