„Novi Sad 2021“ promovisan na Sajmu turizma

Објављено у категорији: Вести

Broje se poslednji dani do finalnog predstavljanja u Briselu, 13. oktobra, kada će se znati da li će Novi Sad, kao prvi grad van Evropske unije, postati Evropska prestonica kulture 2021. godine.
Još jedna u nizu brojnih promocija na kojima je predstavljen projekat „Novi Sad 2021“, kojim Grad Novi Sad konkuriše za tu prestižnu titulu, održana je na 49. međunarodnom SAJMU TURIZMA u Novom Sadu. Predsednik Organizacionog odbora „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković predstavljajući projekat rekao je da od oko 105.000 evropskih gradova tek 60-ak gradova je, u poslednjih 30 godina, bilo počastvovano time da nose titulu Evropska prestonica kulture.

fotka-nemanja
– Ukoliko bi Novi Sad postao Evropska prestonica kulture imao bi, između ostalog, čast da se nađe u krugu tih privilegovanih 60-ak gradova Evrope. Dobijanje te laskave titule istorijskim uspehom smatraju i svi gradovi koji su do sada imali priliku da budu izabrani da predstavljaju evropske kulturne centre na godinu dana – izjavio je Milenković naglašavajući da su svi ti gradovi tokom tih godinu dana doživeli, svaki na svoj način, mali preporod i transformaciju.
Prema njegovim rečima, Novi Sad je, na kulturno i turističkoj mapi, već prepoznat širom Evrope zahvaljujući EXIT-u, jednom od najboljih evropskih muzičkih festilava, ali bi „snažan vetar u leđa“ za još veću prepoznatljivot i atraktivnost predstavljala i titula Evropska prestonica kulture.
– Ta titula nije samo kulturološkog karaktera, mada svakako jeste, ona je i podstrek koji transformiše grad i u socijalnom, i u političkom i u ekonomskom smislu. Kada kažem ekonomskom pre svega mislim turističkom smislu, jer postaje destinacija koju turisti rado posećuju tokom trajanja projekta, ali i godinama kasnije. Indirektno i dugoročno gledano to je i grad u koji su investitori raspoloženi da investiraju– kazao je Milenković i kao primer naveo grupu kineskih investitora koji su, prilikom odabira destinacije gde bi uložili novac, prvo obišli gradove Jugo-istočne Evrope koji su bili ili će biti Evropske prestonice kulture.
On tvrdi da Novi Sad zahvaljujući ljudskom kapacitetu i projektu „Za nove mostove“ na neki način već i jeste Evropska prestonica kulture, a svakako to iskreno želi da bude.
– Nadam se da smo na dobrom putu da se to desi. Ako budemo izabrani za Evropsku prestonicu kulture to će biti istorijska pobeda za Novi Sad – istakao je Nemanja Milenković i uputio poruku Novosađanima „držite nam fige 13. oktobra u Brisleu“.
Direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević najavio je na Samu turizma da će polovinom novembra biti poznato i da li će Novi Sad 2019. godine biti Evropska prestonica mladih.

Оставите одговор