Нови Сад 2021: позитивни коментари стижу и од независних експерата

Објављено у категорији: Вести

Осим увелико приметних промена у културном екосистему града и позитивних реакција актера на културној сцени, добри коментари за пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ стижу и од стручњака из европских институција – Европског парламента, Европске комисије, Савета Европе и Одбора регија.


Након Другог мониторинг извештаја који је Европска престоница културе поднела у мају ове године, оцене стручњака изузетно су позитивне: „Напредак у односу на претходни извештај је обећавајући“, један је од коментара које је пројекат „Нови Сад 2021“ добио у Извештају експертске комисије ЕПК који је објављен на сајту Европске комисије.

„Европска комисија врло позитивно је оценила укључивање различитих актера представника културне сцене, програме развоја капацитета културне сцене и подршку коју пројекат „Нови Сад 2021“ у том контексту пружа, припрему петогодишњих стратешких планова културних установа, европску димензију која је постала веома видљива. Речи хвале имали су и за програмску структуру, као и за инфраструктурне пројекте, с обзиром на то да су неки од њих већ започети, а други теку у предвиђеним роковима“, рекао је Вук Радуловић, руководилац сектора за развој програма „Нови Сад 2021“.

Радуловић додаје да су препоруке упућене Новом Саду као Европској престоници културе углавном општег карактера – унапређење европских димензија програма, што је обавеза свих Европских престоница културе, шире укључивање уметника и уметничке сцене у нове позиве и конкурсе, као и укључивање мањинских заједница, пре свега Рома, на чему се већ ради покретањем нове културне станице Клиса.

„У самом документу представници Европске комисије изражавају своје задовољство напретком пројекта „Нови Сад 2021“. Уколико се овај извештај упореди са извештајем других Европских престоница културе јасно је видљиво да се у другим извештајима одређене препоруке понављају, док у нашем тога нема. То је добар сигнал, то значи да смо препоруке применили. Од самог почетка број препорука мониторинг извештаја се рапидно смањује и у овом тренутку ми имамо шест препорука за унапређење пројекта што је три пута мање у поређењу са неким Европским престоницама културе“, додаје Радуловић.

Од усвајања новог система оцењивања Европских престоница културе 2015. године само три града (од 12 престоница културе) у овој фази припреме имала су број препорука као Нови Сад – Вроцлав 2016, Валета 2018 и Ливарден 2018, што је још један показатељ да је Нови Сад на добром путу у припреми за годину титуле.

Извештај је редовна активност коју Европске престонице културе подносе сваке године о предузетим активностима у претходном периоду, који се потом разматра од стране 10 експерата панела Европске комисије. Тим који ради на пројекту „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ представио је резултате досадашњих активности, као и планове за даљу стратегију културног развоја града, у оквиру Панела одржаног почетком јуна у Темишвару, где су такође извештаје поднели и Темишвар и Елефсина. Претходна евалуација пројекта „Нови Сад 2021“ реализована је пре тачно годину дана и тада је Нови Сад добио одличне оцене за припрему овог важног пројекта за град, а овогодишња евалуација пројекта потврђује и званично да је Нови Сад на добром путу ка 2021.

Како ће бити примењене препоруке из последњег извештаја у будућим престоницама културе за 2021. годину, Европска комисија имаће увид на јесен 2020. године за када је заказан трећи мониторинг. Након ове евалуације биће познато и да ли ће „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ добити и престижну награду „Melina Mercouri“ која се додељује успешним Европским престоницама културе.

Оставите одговор