Novi Sad 2021: Kulturna saradnja u regionu je važnija od takmičenja!

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novi Sad 2021: Kulturna saradnja u regionu je važnija od takmičenja!Odlukom Panela nezavisnih stručnjaka Evropske komisije, u decembru 2015. godine za finalnu fazu takmičenja za Evropsku prestonicu kulture u kategoriji kandidata i/ili potencijalnih kandidata za 2021. godinu izabrani su gradovi Herceg Novi i Novi Sad. Navedeni gradovi posvećeno rade na pripremi svojih završnih aplikacionih prijava, a do isteka roka za izradu ostalo je svega tri meseca.

Veoma važan segment ovog projekta je međunarodna kulturna saradnja i razmena iskustava sa bivšim i budućim Prestonicama kulture i evropskim umetnicima. Osim toga, posebno se podstiče i kulturna saradnja u regionu i negovanje evropskih vrednosti i isticanje zajedničke evropske kulturne baštine. Podsetimo – pobediće projekat koji ponudi najbolji umetnički program sa izraženom evropskom dimenzijom, uz poštovanje svih šest kriterijuma/oblasti kandidovanja.

S obzirom na navedeno, a čvrsto verujući da je kulturna saradnja i kulturni razvoj naših gradova značajniji od trenutnog takmičenja, predstavnici projekta Novi Sad 2021 danas su uputili poziv projektu Herceg Novi 2021 za uspostavljanje saradnje. Iako nisu iz iste države, ova dva grada su, s obzirom na nova pravila Evropske komisije za period od 2021. do 2033. godine, postali konkurenti za dobijanje titule Evropske prestonice kulture koja se 2021. godine po prvi put dodeljuju gradu iz redova država kandidata ili potencijalnih kandidata za Evropsku uniju.

Početna ideja, potekla iz Novog Sada, je da timovi dva projekta zajednički rade na planiranju i izradi projekata i kulturnih programa, koji bi tako postali sastavni deo oba aplikaciona formulara. Osnovni motiv je da se, na taj način, omogući izvesnost realizacije projekata, koji bi se ostvarili u jednom od gradova nezavisno od rezultata zvaničnog izbora za Evropsku prestonicu kulture.

Čvrsto verujemo da bismo na taj način još jednom istakli značaj kulturne saradnje i razmene u regionu i Evropi, izdigli kulturu iznad prostog nadmetanja i vratili smislu i vrednostima koje promoviše projekat Evropske prestonice kulture.

 

 

Ostavite odgovor